НОВИНИ

България и Русия обсъдиха в Сочи енергийното си сътрудничество

Министрите на външните работи на България и Русия Даниел Митов и Сергей Лавров обсъдиха днес в Сочи енергийното сътрудничество между двете страни. Още не е ясно дали Русия ще се включи към проекта за газов хъб в България, но министър Митов ясно е подчертал, че всички енергийни проекти на територията на страната ни трябва да бъдат реализирани задължително по европейското законодателство. Още за срещата вижте в коментара на Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:36, 01.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:33 мин.
По света

Днес се състоя и първата от 7 месеца насам среща между министрите на външните работи на Турция и Русия. На въпрос на БНТ турският външен министър коментира, че въпросът за съдбата на проекта "Турски поток" още не е обсъждан с Русия въпреки започнатото размразяване в руско-турските отношения.

Това беше първата среща между министър Митов и министър Лавров. В разговорите са били обсъдени цялостните търговско-икономически отношения, но акцент е била енергийната тема. Още не е ясно дали Русия ще се включи към проекта за газов хъб в България, но министър Митов ясно е подчертал необходимостта от спазване на европейските правила.

Даниел Митов - министър на външните работи на България: Трябва да продължим по някакъв начин да развиваме отношения. Ясно е също така, че енергийните проекти между Руската федерация и европейските държави, членки на ЕС, ще трябва да се развиват. Това енергийно сътрудничество обаче ще трябва да става по европейските правила и одобрените от Европейската комисия проекти.

Самият Лавров не коментира разговора с Митов, но в началото на срещата подчерта важността на прекия диалог.

Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия: В рамките на срещата на външните министри имаме възможност за двустранни разговори още повече, че в двустранните отношения, освен традиционно приятелските чувства между нашите народи, възникват някои недоразумения, които можем да изясним в пряк диалог.

Въпросите за сигурността в региона бяха тема както на общата среща в Сочи на министрите на външните работи от организацията на Черноморското икономическо сътрудничество, така и тема в двустранния разговор със Сергей Лавров.


;

Българският външен министър е подчертал пред руската страна, че НАТО не е заплаха за Русия.

Даниел Митов - министър на външните работи на България: Действията на НАТО са прекалено прозрачни и не предизвикват никаква изненада. Вече оттам нататък само руската страна може да артикулира позициите по самото разполагане на НАТО на Източния фланг.Но каквото и да се прави, вие знаете много добре, че ситуацията в Черно море е изключително дебалансирана и едни учения на НАТО в Черно море могат само да подпомогнат българската отбрана, повишаването на нейния капацитет, съвместимостта с партньорите, но не заплашват никого.

В рамките на форума в Сочи се състоя и двустранна среща между министър Митов и турският му колега Мевлют Чавушоглу, който е дал уверения, че Турция ще продължи да изпълнява ангажиментите си по възпиране на нелегалния трафик от бежанци по южната ни граница.

Днес се състоя и първата от 7 месеца насам среща между министрите на външните работи на Турция и Русия. На въпрос на БНТ турският външен министър коментира, че въпросът за съдбата на проекта "Турски поток" още не е обсъждан с Русия въпреки започнатото размразяване в руско-турските отношения.

Със срещата на министрите на външните работи от черноморския регион приключи руското председателство на организацията. Сега то е в ръцете на Сърбия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нощните вълци предизвикаха сблъсъци в София
"Нощните вълци" предизвикаха сблъсъци в София
Нова акция по почистване в пловдивския квартал „Столипиново”
Нова акция по почистване в пловдивския квартал „Столипиново”