НОВИНИ

България и САЩ по Южния газов коридор

Амос Хохщайн - специален пратеник по енергийните въпроси на държавния департамент на САЩ даде специално интервю за БНТ:

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:40, 01.03.2016
Чете се за: 03:48 мин.
У нас
българия сащ южния газов коридор

Това е второто Ви посещение в България, предишния път дойдохте веднага след държавния секретар Джон Кери и препоръчахте страната ни да разнообрази енергийните си източници и да изгради интерконекторите си с Гърция и другите съседни страни. Договорът с гръцката държава вече е факт, работи се и по другите интерконектори. Доволен ли сте от това развитие на събитията?

Амос Хохщайн - специялен пратеник по енергийните въпроси на държавния департамент на САЩ: Преди всичко благодаря ви за възможността да дам това интервю. Хубаво е, че отново съм в София. Но това, което ме прави истински доволен, е, че в периода след визитата на държавния секретар Кери и моята миналото лято имахме възможност ние в Съединените щати, съвместно с България, да продължим да работим в много тясно сътрудничество заедно. Нашите екипи наистина работят много добре за постигането на крайната цел - диверсификация на източниците на газ, което ще допринесе за икономическата и за националната сигурност на България. В този период аз посетих и Гърция няколко пъти. Виждах моите приятели и от Гърция, и от България на различни места по света, също и в Съединетите щати. И всички заедно имахме възможност да действаме много активно по бъдещето на интерконектора между България и Гърция. Цялата атмосфера на сътрудничество между нашите три страни е това, което сигурен съм ще доведе и вече води до крайния положителен резултат.

Част от най-големите световни компании вече работят и по потенциала на нашите находища в Черно море. Как гледат САЩ на тези проекти?

Амос Хохщайн - специялен пратеник по енергийните въпроси на държавния департамент на САЩ: Много обнадеждено. Радваме се,че наистина големи международни компании проучват потенциала в Черно море на ваша територия. Аз не мога да кажа какво ще излезе от всичко това. Важното е обаче, че интересът е на лице, а другото предстои да стане ясно скоро, надявам се. Моето мнение е, че винаги е важно очакванията да се поддържат на сравнително ниско ниво. Има много компании, които идват, проучват, не знаят какво ще открият, но се надяват. И ако надеждите ни са големи, но все пак нивото на очакванията е по-ниско, тогава винаги има шанс резултатът да ни удовлетвори повече. И също е много важно инвестиционната среда, която страната ви създава, да позволи на компаниите да продължат да развиват своя интерес, вярвайки, че България е едно добро място за проучване на находищата на нефт и газ. И така шансът за успех в търсенето ще е много по-голям. И пак да кажа - трябва, разбира се, да вярваме, че резултат в проучванията ще има, но да сме подготвени, че може и това да не се случи. И да сме сигурни в развитието на другите възможности за диверсификация на газовите източници тук в България и в целия регион.

Оценката ви за проекта на българското правителство за газовия хъб "Балкан", идеята за който дойде след спирането на проекта "Южен поток"? Знаете българският премиер често казва, че именно този хъб ще превърне България в енергиен център на Балканите.

Амос Хохщайн - специялен пратеник по енергийните въпроси на държавния департамент на САЩ: След като президентът Путин анонсира спирането на "Южен поток" и заговори за "Турски поток" и после видяхме, че и там нещата се забавят и може би няма да се случат, аз мисля, че е много важно да се мисли не само по интерконектора с Гърция, но и да се погледне към една по-широка картина. И да се види много ясно, къде точно стои България на картата на енергийното бъдеще в региона. Било то чрез интерконекторите между България и Сърбия, между България и Румъния или пък връзката ви с другите потенциални износители на газ в света. Силното послание би било страните да не гледат на себе си по отделно, а като неделима част от целия регион. И когато всички държави в Югоизточна Европа започнат да виждат нещата по този начин, това със сигурност ще промени икономиките ви и шансовете за просперитет, ще доведе до намаляване на цените за потребителите, ще увеличи инвестициите. И това може да бъде постигнато само с този мултиобщностен мироглед. Но за да се стигне до тази по-мащабна картина, най-напред трябва да се направи първата крачка, тя да бъде последвана от втора и не е възможно нито една от стъпките да бъде пропусната. И в тази връзка мисля, че това, което премиерът Борисов върши, е правилно. Той е силно фокусиран върху първата стъпка, която трябва да бъде направена - а именно енергийната свързаност със съседните страни, подобряване на инфраструктурата, привличане на необходимите инвестиции, знаейки каква е крайната цел. И когато виждаш тази цел по-надолу по пътя, но нищо не те спира,за да извървиш стъпките до нея, уверен съм - това ще доведе до сериозен успех за България.

"Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй" - проектът беше отложен. Каква е Вашата позиция за неговото бъдеще?

Амос Хохщайн - специялен пратеник по енергийните въпроси на държавния департамент на САЩ: Струва ми се, че е по-важно от "Уестингхаус" да кажат какви са плановете им за бъдещето на проекта. Струвами се, че той е на критичен етап в момента. Това, което мога да кажа, е, че ние ще продължим да оказваме всяка една възможна подкрепа, за да помогнем проектът да продължи напред. И когато говорим за диверсификация на ресурсите, имаме предвид не само, че природният газ трябва да идва от повече от един доставчик, естествено трябва да имаме повече доставчици. Имаме предвид целия енергиен микс, така че пълната енергийна картина на България да е диверсифицирана, да стане ценово-ефективна и поддържаща икономически растеж.

И за финал, видяхте се днес премиера Борисов. Какво ново му препоръчахте в енергийната схема?

Амос Хохщайн - специялен пратеник по енергийните въпроси на държавния департамент на САЩ: Разбира се сега ще ви разкажа всеки един детайл от нашия разговор.... но ще ви кажа, че аз винаги се радвам, когато се срещам с премиера Борисов. Ние имахме много съществен, приятен разговор. Той е значително отворен към всички подробности и е наясно и с напредъка и с трудностите. Споделихме нашите възгледи откровено и разгледахме каква да е пътната карта към бъдещето. Мисля, че премиерът има ясно разбиране какви са нашите цели, за да определим как Съединените щати могат да помогнат за постигането им, как да превърнем в реалност идеите, които представяме и обсъждаме толкова дълго за интерконекторните връзки с Гърция и другите ви съседи и да превърнем всичко това в реалност. Борисов е лидер от типа "аз мога", който иска да върви напред и ние с голяма радост ще го подкрепим по всеки един възможен начин. Той беше много откровен с мен затова, че иска да продължи напред още по-упорито. Разбрах предизвикателствата, пред които е изправен и както казах - ще направим всичко, за да го подкрепим в неговата роля на водач и в неговата визия затова как трябва да се случват нещата в България, която до голяма степен съвпада и с нашата визия за развитието на региона като цяло.

С една дума вие твърдо вярвате в успеха на България в сферата на енергетиката?

Амос Хохщайн: Разбира се, иначе нямаше да съм тук

Благодаря ви много за това интервю!

Амос Хохщайн: Благодаря и на вас.

ВИДЕТО ВИЖТЕ В ПРЕДАВАНЕТО "ОЩЕ ОТ ДЕНЯ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш охранител нападна католически свещеници в Бургас
Бивш охранител нападна католически свещеници в Бургас
Дипломатическият институт организира изложба в Париж
Дипломатическият институт организира изложба в Париж