Перспективите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на високите технологии, образованието и иновациите бяха във фокуса на среща на президента Румен Радев на „Дондуков“ 2 с външния министър на Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд. Това съобщиха от прессекратариата на президентството.

Двете държави подготвят споразумение за всеобхватно сътрудничество за развитие на отношенията в областта на икономиката, инфраструктурата, селското стопанство, туризма, високите технологии и иновациите. Президентът Радев открои потенциала на страната ни да привлича инвестиции в енергетиката и бързо развиващите се у нас сектори като информационни технологии, програмиране, индустрията на финансовите технологии и отбраната.

По думите на президента подходът на Саудитска Арабия за насърчаване на качественото образование, в което се влага почти 10% от БВП на страната, е изключително ползотворен и може да бъде пример как една държава инвестира в своето бъдеще. Според Румен Радев с качественото медицинско образование, което предлага, и най-добро съотношение между цена и качество, България може да привлича повече студенти от Саудитска Арабия в тази сфера.

По време на срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани със стабилността в региона на Близкия Изток, борбата с тероризма и активния двустранен политически диалог в различни сфери.