НОВИНИ

България и Северна Македония отбелязаха 2 години от Договора за добросъседство

Премиерите на България и Северна Македония обещаха историческата комисия, сформирана да реши спорните въпроси между двете страни, да изчисти противоречията до октомври. Бойко Борисов и Зоран Заев външните министри отбелязаха две години от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с официална междудържаван среща в Скопие и Дойран

Александър Марков
от Александър Марков
20:18, 01.08.2019
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

С най-високи държавни почести беше приет премиерът Бойко Борисов от македонския премиер Зоран Заев в Скопие. Две години след Договора за добросъседство дватама дадоха срок до октомври на историческата комисия да си свърши работата.

Зоран Заев, министър-председател на Република Северна Македония: Решихме вече четири исторически личности, кои що заеднички ги чествуваме, исто така вярвам дека ке се найде решение и за историската личност хероят Гоце Делчев. Гоце Делчев е личност, херой, кой ги повързува двата народи.

Именно личността и делото на Гоце Делчев са основният проблем за разрешаване в историческата комисия.

Бойко Борисов, министър-председател на България - 08:33 - Не само, че не трябва да се отлагат срещите на комисиите, ежедневно трябва да работите, малко време имаме, за да приключим с тези конфликтни теми. Защото, вижте, дайте да погледнем реално - за всички, които спорим герои, те са си дали живота, енергията, жертвали са се, за да може ей така да стоим заедно. И точно на тая тема да си спънем перспективата, да си спънем развитието, просто дори не е честно към тяхната идеология, цел, мечта, ако щете.

Борисов изрази надежда, че няма да се стигне до блокиране поканата за преговори на РСМ с ЕС през октомври.

Бойко Борисов, министър-председател на България - 13:52 - Дори не ми се иска да мисля, че може да стигнем до такива въпроси. За всичките усилия и жертви, които направихме до този момент. Нашето европредседателство беше фокусирано изцяло върху Западните Балкани и перспективата им, разширяването на ЕС и да се наложи точно аз да вдигна ръка

Двете страни ще председателстват заедно Берлинския процес, ще ускорят и работата по жп връзката Скопие-Софие при Гюешево.


;

По-късно двамата премиери поднесоха венци пред гроба на Гоце Делчев в двора на църквата "Свети Спас" в Скопие. И откриха възстановения паметник на полк. Константин Каварналиев край Дойран.

Екатерина Захариева, министър на външните работи на България - Най-после възстановихме справедливостта и всички граждани, и млади хора, най-вече, могат да отдадат почит на полковник Каварналиев.
Лазар Младенов - председател на Българския културен клуб: Това е една нова част от историята на нашия народ, разделян с изкуствената ни граница

Константин Каварналиев отбранява Кукуш и Дойран три дни с 3000 войници срещу 42 000 гърци, давайки време на десетки хиляди български изселници да се спасят в Царство България. Взривен е през 1966 г. от югославските комунисти. А днес възкръсна след 103 години.

13 години е отнело на българската дипломация, за да издейства необходимите разрешения за откриването на паметника. Следващото заседание на смесената историческа комисия е в София през септември.

;

С държавен прием, разговор на четири очи между премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, полагане на венци на гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Скопие и откриване на български военен паметник край Дойран беше отбелязана двугодишнината от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония.

Именно от Скопие двамата премиери призоваха смесената историческа комисия да постигне решение по спорните въпроси, за да могат двете страни да се разберат и поемат председателството на Берлинския процес догодина.

Премиерът Бойко Борисов отхвърли възможността България да постави условия пред поканата за членство на Северна Македония в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Генерал Тошево площадката за загробване се намира върху газопровод
В Генерал Тошево площадката за загробване се намира върху газопровод
Над 100 000 прасета вече са умъртвени в Северна България
Над 100 000 прасета вече са умъртвени в Северна България