НОВИНИ

България и Северна Македония ще строят втори интерконектор Петрич - Струмица

България и Северна Македония ще строят втора газова интерконекторна връзка между Петрич и Струмица. Жп линията Скопие-София ще бъде завършена най-късно до 2027 г. и между двете столици ще се пътува за един час с влак. Новините са от първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо и търговско сътрудничество между двете държави. Българската делегация в Скопие е водена от министъра на транспорта Росен Желязков.Вижте повече подробности в репортажа на специалния ни пратеник в Скопие Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
20:04, 07.03.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Транспорт, енергетика и икономика - това бяха акцентите в първото заседание на Българо-македонската комисия за икономическо сътрудничество в Скопие.

Един от основните проекти от общ, взаимен интерес е завършването на жп-линията от Скопие до София. Българският участък съществува, но трябва да бъде модернизиран до 2027 г. с 430 милиона евро средства от европейските фондове. От македонска страна участъкът се строи на три лота, като трябва да бъде завършен до 2025 г.

Скорост от 200 км. в час - такава трябва да бъде жп-линията София-Скопие след десетилетия планиране, но бавно напредване по строителството й.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Предвижда се София-Скопие да бъде не повече от час, с капацитета, който ще има инфраструктурата, сами разбирате, че това за икономическото развитие, за насърчаване на инвестиции, за движение на хора,стоки е изключително важно.

Северна Македония раздели жп отсечката до българската граница на три лота: Куманово-Беляковци, Беляковци-Крива паланка, Крива паланка-Деве баир. Първият ще е готов до края на 2019 г.

Крешник Бектеши, министър на икономиката на Република Северна Македония: Министерството на финансите е пратило писмо до финансовите институции - наши партньори, за да осигурим кредит над 300 милиона евро.

Според експерти, именно изграждането на жп линията София-Скопие е жизненоважна за раздвижване на икономиката между двете страни.

Мариан Николовски, водещ в тв "Сител" - Аз не знам какво ни сближава, но знам какво ни разделя. А това е - вероятно вие сте пътували повече от 4 часа, за да пристигнете в Скопие, а аз пътувам повече от 4 часа, за да стигна до София. Това са само 240 км. 2050 г. светът вероятно отново ще прати човек до Луната, а ние вероятно тогава ще съединим жп-линията със София.
;

Северна Македония има интерес и към газовия хъб "Балкан" и изграждане на втора газова връзка Петрич-Струмица.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: В областта на енергетиката ясно е заявено желанието за изграждането на втори интерконектор и интересът за участие под формата на дялово участие или на квоти за изкупуване на електрическа енергия от бъдещата АЕЦ Белене.

На срещата бяха договорени още директни самолетни линии София-Скопие, Охрид-Варна, както и намаляване цената на роуминга от 2022 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирваните от Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в Барселона
Издирваните от Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в Барселона
Започват преговори за кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС
Започват преговори за кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС