НОВИНИ

България иска да приюти Европейската агенция по лекарствата

България се включи в надпреварата къде да се преместят след Брекзит две европейски агенции, базирани в Лондон. Министерският съвет взе решение да издигне кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:24, 31.07.2017
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Днес в полунощ изтича срокът, в които държавите от ЕС могат да кандидатстват за двете агенции, които в момента се намират в Лондон - Европейската агенция по лекарствата и Европейския банков орган.

В писмото си до Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск Бойко Борисов изтъква предимствата на българската столица и изразява надежда кандидатурата на София да бъде посрещната и оценена положително. Ако дойде у нас, централата на Европейската агенция по лекарства ще бъде част от високотехнологичния София Тех Парк. Според Борисов страната ни има утвърдени традиции във фармацевтичния и медицинския сектор.

Интересът към Европейската агенция за лекарствата е огромен. Над 20 са градовете, пожелали да я приютят. Агенцията одобрява всички нови лекарства, които се появяват на единния европейски пазар и контролира безопасността им, има 900 служители. Амстердам, Дъблин и Копенхаген дори финансираха рекламни кампании и клипове и изпратиха лобисти в Брюксел. Интересът към другата агенция - Европейския банков орган е значително по-малък. Засега шест държави са заявили желанието си за нея. Според анализатори Франкфурт има най-голям шанс.

Градовете ще бъдат оценявани според географското им разположение, наличието на училища за децата на служителите и медицински грижи за семействата им. Оценката на кандидатите ще бъде направена от Европейската комисия, но окончателното решение трябва да бъде взето чрез гласуване от самите държави членки. То ще бъде през ноември. Тогава ще разберем и колко точки е събрала София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни ли са окислителните езера край Бургас
Опасни ли са окислителните езера край Бургас
Видеоблоговете завладяха и децата
Видеоблоговете завладяха и децата