НОВИНИ

България иска по-достъпно финансиране в земеделието

Министърът на земеделието Румен Порожанов заяви, че България ще настоява да се запази размерът на европейските субсидии в сектор “Земеделие” за следващия програмен период. По думите му страната ни ще иска намаляване на разликите във финансирането на новите и старите държави - членки на Европейския съюз. Порожанов участие в Четвъртата международна конференция „Мир и земеделие”, която се провежда край Варна .

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Даниела Цекова/Недечо Чавдаров
16:54, 28.09.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Участниците във форума се обединиха около мнението, че националното финансиране в сектор “Земеделие” трябва да бъде до 30 процента от националните бюджети на страните от евросъюза.

Румен Порожанов - министър на земеделието
”Защото, вие знаете, националното финансиране става допустимо, след като се нотифицира една мярка, за подпомагане в животновъдството, например. Ние защитаваме, получаваме съгласието от Европейската комисия, финансираме със средства от нашия бюджет.”

Министър Порожанов подчерта, че е необходимо опростяване на процедурите по прилагането на мерките за финансиране в земеделието.

Румен Порожанов - министър на земеделието
”Опростяване абсолютно навсякъде от изискванията до програмите, до одитите. Това изисква изключително огромен ресурс дори ако щете административен и финансов за управлението."

През май идната година ще стане ясна финансовата рамка на общата селскостопанска политика до 2021 година. Дотогава структурите на Европейската комисия трябва да направят анализ как ще се отрази евентуалното намаление на средствата върху конкурентноспособността на земеделието в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1000 летища със затруднения в чекирането
1000 летища със затруднения в чекирането
Зелените площи в парк Бедечка ще бъдат запазени максимално
Зелените площи в парк "Бедечка" ще бъдат запазени максимално