НОВИНИ

България изпълнява всички критерии за еврозоната освен за валутния курс

България и Хърватия са изпълнили всички критерии за членство в еврозоната с изключение на критерия за валутния курс. Това се казва в доклада на Европейската комисия за напредъка на държавите членки към въвеждане на еврото.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:55, 23.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Еврокомисията наблюдава седем държави, сред които и България, които са правно задължени да въведат еврото. Според последния доклад, нито една от тях не отговаря на всички формални критерии. Но България и Хърватия са стигнали най-далеч в подготовката.

Валдис Домбровскис - зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за еврото: Това е добра новина за България и докладът на Европейската комисия е положителен, защото всички номинални критерии за доближаване към еврозоната са изпълнени - те са свързани с инфлацията, фискално състояние, дългосрочните лихвени проценти. България не е изпълнила критерия за валутния курс, защото не е член на Европейския валутен механизъм. Но ние приветстваме работата на България за приемането ви в механизма и Европейската комисия е готова за помага на страната ви.

Според Домбовскис в следващата бюджетна рамка са предвидени средства за подпомагане на страната ни по пътя към еврото. Той смята, че една от пречките пред България е свързана с хармонизиране на законите с европейските.

Валдис Домбровскис - зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за еврото: Това е нещо, което трябва да се направи. Ние изготвихме доклад за седем държави и само в една от тях законодателството не е напълно съвместимо с правилата на икономическия и паричен съюз. В случая с България в действителност са необходими някои изменения, свързани с независимостта на Централната банка и ограничаване на дългосрочното парично финансиране.

Приемането на България в еврозоната означава и приемане в банковия съюз. Според Домбровскис, това е нов момент в процеса на присъединяване към еврозоната. Той е свързан и с допълнителна оценка на българската банкова система, която трябва да бъде направена от Европейската централна банка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Тежка катастрофа между автобус на градския транспорт и ТИР на АМ Тракия
​Тежка катастрофа между автобус на градския транспорт и ТИР на АМ "Тракия"
207,60 лв. става минималната пенсия от 1 юли
207,60 лв. става минималната пенсия от 1 юли