България успешно изпълнява всички необходими мерки за ограничаване разпространението на Африканската чума по свинете. Това заяви еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис на международна експертна среща в София по въпросите на чумата. По рано днес Андрюкайтис се срещна и с премиера Бойко Борисов.

На срещата премиерът Борисов е съобщил, че до момента българското правителство е отпуснало 28 милиона лева за обезщетения и мерки срещу заразата и очаква частично възстановяване на направените разходи.Той е отбелязал, че страната ни продължава да прилага засилен контрол на граничните пунктове, строги мерки за биосигурност в свиневъдните обекти и намаляване броя на дивите свине. По късно пред журналисти Андрюкайтис заяви, че е доволен от тези мерки.

Витянис Андрюкайтис, еврокомисар по здравеопазване: Българското правителство от самото начало прави много в борбата с чумата. В България стриктно се прилагат препоръчаните мерки и се следи разпространението на болестта. Трудно е, тъй като все още има хора, които не искат да сътрудничат. Но единствено строгите мерки ще помогнат срещу чумата както стана в Чехия, където се справиха с болестта.

На срещата в София пред експерти от 34 страни министър Десислава Танева очерта актуалната ситуация с чумата у нас

Десислава Танева - министър на земеделието, храните и горите: Към днешна дата 35 са огнищата на чума, от които от 1 август насам са регистрирани пет огнища, две от които са диви свине. Можем да кажем, че от 1 август интензитетът на болестта драстично спадна като последното огнище при домашна свиня е от 16 август.

Участниците в експертната среща дискутираха бъдещи решения, които ще залегнат в Глобална стратегия за борба с чумата в световен мащаб. До момента 10 страни са засегнати от заразата, 5 от тях са в изключително голям риск. Сред тях е и България. Една пета от свинете у нас вече са умъртвени. Според еврокомисар Андрюкайтис поне 3-4 години ще са нужни за да се преборим със заболяването.

Витянис Андрюкайтис: Еврокомисията ще започне да възстановява разходите за АЧС

Витянис Андрюкайтис: Еврокомисията ще започне да възстановява разходите за АЧС

Комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис беше на посещение у нас днес. Един от поводите е борбата с африканската чума....