НОВИНИ

България може да остане без бойни кораби

Провалената сделка за строеж на два нови патрулни кораба поставя България в реален риск да остане без бойни кораби. Това заяви във Варна командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Той опроверга спекулациите, че институциите са били против проекта.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
17:10, 21.12.2017
Чете се за: 00:36 мин.

Единственият кандидат за изграждането на нови два патрулни кораба беше българската корабостроителна фирма “Делфин”. Вчера обаче тя се отказа от сделката.

контраадмирал Мтко Петев – командир на ВМС:
"За съжаление в общественото пространство се появиха доста писания, които поставиха под въпрос прозрачността, избора, техническите способности и финансовите разчети и какво ли не друго, което разбира се не остана незабелязано от партньорите на фирма “Делфин”. Те оцениха, че съществува финансов риск за реализирането на този проект."

Провалът на сделката може да забави възстановяването на старите фрегати, заради което флотът ни може да остане без бойни кораби след 2019 година.

контраадмирал Мтко Петев – командир на ВМС:
"Което е заплаха за морския суверенитет. Изключително тревожно е положението, че за разлика от въздушния и сухоземен суверенитет, България няма съюзническа гаранция за 85% от морските си пространства."

Контраадмирал Митко Петев категирично отрече информацията, че някои институции били против проекта за двата нови кораба. И добави, че това не е краят на проекта. Предстои да бъдат изпратени заявки за информация до всички корабостроителници, преработване на проекта и одобрението му от НС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топло време ни очаква по празниците
Топло време ни очаква по празниците
Шест столични квартала останаха без парно заради авария
Шест столични квартала останаха без парно заради авария