НОВИНИ

България може да стане член на Шенген по въздух преди евроизборите

България може да стане член на шенгенското пространство по въздух още преди европейските избори през май догодина - съобщи пред БНТ председателят на групата на ЕНП в ЕП и кандидат за поста председател на ЕК Манфред Вебер. Вебер и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов участваха в среща на председателите на парламентарни групи от ЕНП.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:46, 26.11.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

България доказа, че е равноправен партньор в шенгенското пространство и затова вратите на Шенген трябва да се отворят за нея, каза Манфред Вебер. Според него позитивният доклад по механизма за сътрудничество и проверка е доказателство, че България върви по правилния път.

Манфред Вебер - председател на групата на ЕНП в ЕП: Мисля, че докладът за България е добра основа за постигане на напредък по Шенген. Ще настояваме много настойчиво, ще упражняваме натиск, така че още преди европейските избори шенгенското пространство да бъде отворено за България поне в тази много важна сфера.

Според Цветан Цветанов е нормално България за намери място в Шенгенското пространство. Той се надява Румъния също да положи повече усилия в тази посока.

Цветан Цветанов - зам.-председател на ГЕРБ: Това е, което Манфред Вебер заявява в последните няколко седмици и това, което каза и в Хелзинки - той заяви категорично, че ще настоява максимално в мандата на тази Европейска комисия, в началото на следващата година България да намери своето място в Шенген по въздух.

По време на срещата в ЕП Цветанов разговаря и с главния преговарящ на ЕК за Брекзит Мишел Барние и със зам.-председателя на ЕНП Дара Мърфи.

Дара Мърфи - зам.-председател на ЕНП: Трябва да работим по-усилено, за да направим нашия континент по-сигурен, да се справим с предизвикателствата на миграцията и икономиката. Радваме се на сътрудничеството с ГЕРБ, трябва да покажем на хората, че ЕС може да направи повече за тях.

Цветанов се срещна и с председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Клод Мораес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 г. затвор за убийство на таксиметров шофьор получиха двама младежи в Русе
20 г. затвор за убийство на таксиметров шофьор получиха двама младежи в Русе
Прием с хора от храна в Националната галерия предизвика недоволство
Прием с хора от храна в Националната галерия предизвика недоволство