България е на последно място в Европейския съвет по отношение на навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото. Това показват данните от публикувания днес от Европейската комисия цифров индекс, който се изготвя за пета поредна година. На първите четири места в Европейския съюз са Финландия, Швеция, Холандия и Дания.

Индексът на Европейската комисия за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото оценява държавите-членки по пет критерия:

  • свързаност
  • човешки капитал
  • използване на интернет
  • внедряване на цифрови технологии
  • внедряване на цифрови обществени услуги.

Тази година България е на последно място, след Гърция и Румъния.

Според Европейската комисия повече от една трета от европейците в активна възраст не притежават основни цифрови умения. Първенци по дигитални умения са Финландия, Швеция, Люксембург и Естония.

11% от европейците никога не са използвали интернет, а 83% са влизали в мрежата поне веднъж седмично. Значително се е увеличил броят на хората, които използват апликации за видео обаждания и гледане на филми и клипове.

Бизнесът в Европейския съюз става все електронен, но електронната търговия бележи слаб ръст. На първите места по онлайн търговия са Ирландия, Холандия, Белгия и Дания. Според Брюксел България, Унгария, Румъния и Полша трябва да наваксат изоставането си в тази област.

За последните пет години все повече европейски граждани използват интернет за общуване с администрацията. Електронното правителство и електронното здравеопазване са най-добре развити във Финландия и Естония.