НОВИНИ

България настоява за европейско решение на миграционния проблем

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер, който е под натиск от съпартийците си да подаде оставка заради катастрофалните изборни резултати на Християн-социалния съюз в Бавария, се срещна днес с българския си колега Младен Маринов.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:52, 23.10.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
българия настоява европейско решение миграционния проблем

През юни Зеехофер отново беше пред оставка, която сам предложи, след като създаде смут в германското правителство заради инициативата си за сключване на двустранни споразумения с държавите от ЕС за връщане на мигранти. Такова искане е получено и в МВР през лятото.

Преди това обаче, по предложение на премиера, Народното събрание гласува Министерски съвет да не подписва двустранни документи по миграционния въпрос. Така днес в Берлин Младен Маринов сам е повдигнал въпроса за изпратеното от Хорст Зеехофер и го е информирал за решението на българския парламент, което като министър изпълнява.

Пред БНТ вътрешният ни министър съобщи, че е подчертал пред своя германски колега българската убеденост за необходимостта от европейско решение.

Двамата вътрешни министри са споделили взаимно удоволетворение и са оценили високо доброто сработване на българските и германските служителите на реда във връзка с бързото разкриване и връщане на заподозрения за убийството в Русе.

По другия голям за страната ни въпрос, присъединяването към Шенгенското пространство, Зеехофер е споделил, че премиерът на България Бойко Борисов редовно го е поставял и знае колко чакано е скорошното решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25 години SOS Детско селище Трявна
25 години SOS Детско селище Трявна
Откриха древна крепост на над 3 000 години край Златоград
Откриха древна крепост на над 3 000 години край Златоград