Около 20% от предвидените от Еврокомисията за България 160 млн. отиват за обслужване на бежанците, а 80% от сумата е за техническо екипиране. Това обяви вицепремиерът Румяна Бъчварова в отговор на актуални въпроси, отправени й от членовете на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Бъчварова уточни, че с тези средства ще бъдат купени около 450 джипа за граничните полицаи. Каза още, че към момента има допълнително 130 служители по линия на Фронтекс, които патрулират у нас, най-много са румънците, има и словаци, и поляци. Вътрешният министър обясни също така, че всички бежанци, които са връщани обратно в България, преминават през проверка на ДАНС.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: Към момента има 21 човека, които са релокирани, всичките са от Гърция. Ние имаме ангажимент да приемем от Италия, но понеже от Италия хората, които ни предоставят, предоставят ни списък на тези хора, не отговарят на изискванията ни да бъдат сирийци и семейства, ние отказваме да ги приемаме.