НОВИНИ

България няма да гони руски дипломати заради случая „Скрипал“

Ясна е българската позиция по дипломатическата криза между Русия и Запада.България няма да гони руски дипломатически представители или технически лица от страната заради случая „Скрипал“. Това заяви премиерът Бойко Борисов след края на продължилото над два часа заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. България е солидарна с Великобритания и съюзниците ни, заяви премиерът, но трябват още доказателства за евентуална руска намеса в отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Александър Марков
от Александър Марков
18:04, 30.03.2018
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

След заседанието на Съвета по сигурността към правителството, свикано и ръководено от премиера Бойко Борисов, самият той обяви пред медиите, че позицията на България да не гони руски дипломати, изразена още след края на Европейския съвет преди дни, остава непроменена.

Позицията ни е: солидарност с Великобритания, но без да гоним руски дипломати.

Съветът събра ръководителите на специалните служби, силовите вицепремиери, българският посланик в Руската федерация Бойко Коцев, представители на Президентството, началникът на отбраната ген.-лейт. Андрей Боцев.

На заседанието днес службите са представили своите доклади по случая „Скрипал“, изслушан е и посланик Бойко Коцев с последна информация от Москва.

;

Малко преди 9 сутринта председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев и посланика ни в Москва Бойко Коцев влязоха заедно в Министерския съвет. Два часа и половина по-късно премиерът Бойко Борисов обяви, че позицията на България по случая „Скрипал“ и напрежението между Русия и над 20 западни страни остава непроменена. А именно:

Бойко Борисов, министър-председател: Чакаме повече доказателства, ако има такива, и към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати или технически лица от Руската федерация. Така че имаме пълна подкрепа за Великобритания, декларирана в нашите гласувания, и в същото време ясно решение, че за една седмица ще бъде тук г-н Коцев.

Прибирането на посланика ни Бойко Коцев за консултации е ход, съгласуван с европейските ни партньори още на Европейския съвет и ясно показва - колко сериозно България възприема случващото се между Русия и западните страни, обясни премиерът. Коцев ще остане в България една седмица.

Бойко Борисов, министър-председател: Оттам нататък като председателстващи, повтарям, Европейския съвет, ние трябва да запазим канала за комуникация, така както направихме в една свръх напрегната ситуация в нашия регион в момента с Турция, да направим и същото с Русия. Това влиза и в нашите задължения включително.
;

По думите на премиера, напрежението между Русия и Запада е невиждано от Втората световна война насам. А България е заобиколена от много тлеещи конфликти.

Бойко Борисов, министър-председател: Тази ескалация ще продължи. Неслучайно и в наше съседно Косово преди няколко дни видяхте и продължава ескалацията, продължава да се говори в разговорите на президента Путин с президент Вучич за действия, които ми напомнят тези отпреди 20 години - пази Боже да се случи подобно нещо пак на нашите граници. Действията на Турция в Африн, сега и в други градове, конфликтът им с Гърция също не виждам как ще го решат и Кипър за икономическата зона.
;

На заседанието на Съвета по сигурността, освен темата „Скрипал“ е обсъдена и ситуацията около китайската космическа станция „Тянгун 1“, която, според Европейската космическа агенция, ще се разбие в следващите три дни някъде по 43-ия паралел - от Италия до Нова Зеландия.

Оценката на Министерството на отбраната е, че вероятността станцията да се разбие над България е едно на хиляда, но въпреки това модули на химически войски са в готовност да реагират, ако има ситуация.

;

След края на заседанието на Съвета по сигурността посланик Бойко Коцев влезе в сградата на Президентството.

Какво ще бъде развитието на ситуацията в следващите седмици - ще видим. Ще бъде интересно и да изчакаме резултатите от Доклада на Организацията за забрана на химическите оръжия, която на 19 март взе изследвания от Солсбъри и трябва да определи какво точно е използваното вещество, къде е произведено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руските ответни мерки по случая Скрипал
Руските ответни мерки по случая "Скрипал"
17 загинали и 36 ранени при катастрофа на микробус с нелегални мигранти в Турция
17 загинали и 36 ранени при катастрофа на микробус с нелегални мигранти в Турция