НОВИНИ

България няма да подкрепи Глобалния пакт за миграция на ООН

България няма да подкрепи Глобалния пакт за миграция на срещата в Мароко през декември. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на Комисията по външна политика Красимир Богданов (Обединени патриоти). Разяснението той направи във връзка с публикации след вчерашното съвместно заседание на външната и вътрешната комисия в НС, в които пише, че позицията на правителството все още не е уточнена.

bnt avatar logo
от БТА
11:00, 15.11.2018
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
българия подкрепи глобалния пакт миграция оон

Богданов припомни, че решението да останем извън пакта е взето на коалиционния съвет в понеделник. Той поясни, че самият документ няма задължителен характер, а по-скоро дава насоки на страните, които се присъединят към него.

Ние сме зона, която се намира в един от най-невралгичните райони на света, заедно с Гърция и Кипър в известна степен сме подложени на мигрантски натиск, подчерта зам.-председателят на външната комисия. "Затова от ВМРО категорично заявихме, че няма да подкрепим този пакт, който създава условия за коридори, трасета за нелегални мигранти, в същото време поражда задължения, които много биха навредели на социалната система в България". Нито икономически, нито политически можем да си позволим такъв риск, категоричен е Богданов.

Разграничаването ни от документа няма по никакъв начин да повлияе на българската миграция на запад, на техния начин на живот и възможностите да пребиват в страните, в които вече са или биха отишли, обясни Богданов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов проведе двустранни срещи с премиерите на Сърбия и Черна гора
Бойко Борисов проведе двустранни срещи с премиерите на Сърбия и Черна гора
Откриха метеоритен кратер с размерите на Париж под ледовете на Гренландия
Откриха метеоритен кратер с размерите на Париж под ледовете на Гренландия