България няма да се присъедини към Глобалния пакт за миграцията на ООН. Решението беше обявено след днешния коалиционен съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти. Пактът трябва да бъде приет официално на конференция в Мароко през декември. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес призова за единство в подкрепа на пакта.

Дни след като опозицията поиска обяснение от управляващите за българската позиция за Пакт за миграция на ООН, ГЕРБ и Патриотите бяха категорични, че страната ни няма да подкрепи документа.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ - Позицията, която ще има българското правителство е да не се присъединим към Глобалния пакт за миграцията на ООН, водени от решение, което смятаме, че е правилно към настоящия момент, съдейки поведението и позициите, които се заемат от други отговорни фактори в държавата.
Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО: Този документ би бил застрашаващ за националния интерес и днешното решение е изключително добро за България.
Политически спор за българската позиция по пакта за миграцията на ООН

Политически спор за българската позиция по пакта за миграцията на ООН

БСП поискаха дебат в парламента за българската позиция по отношение на Пакта за миграцията на ООН, който според левицата превръща нелегалната миграция...

В сряда министрите на външните и вътрешните работи и на социалната политика ще информират депутатите от две парламентарни комисии за българската позиция за пакта. Според Еврокомисията документът защитава европейските интереси.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Когато някоя страна членка не е съгласна в международен аспект, ние не сме способни да вземем решение. Една-две държави не приемат миграционния пакт на ООН - ако го бяха прочели, щяха да го подкрепят, тогава ние като Европейски съюз, не можем да покажем единна позиция.
Юнкер срещу принципа на единодушие в ЕС

Юнкер срещу принципа на единодушие в ЕС

Коалиционният съвет при премиера Бойко Борисов реши България да не се присъединява към Глобалния пакт за миграция. Това съобщиха председателят на парл...

Глобалният пакт за сигурна, редовна и законна миграция няма юридически задължителен характер. Неговата цел е да направи миграцията безопасна и регулируема. Предвидена е защита и интеграция на мигрантите, информационни центрове, където бежанци да контактуват с представител на тяхната държава, ще се улеснява събиране на семейства, които са разделени по визови причини. Държавите се насърчават също да предвиждат планове за здравни услуги за мигрантите.

Документът беше одобрен през юли тази година от 192 страни-членки на ООН, без Съединените щати, които смятат, че в него има текстове, несъвместими с американската имиграционна политика и политиката за бежанците. Австрия и Унгария се оттеглиха от пакта, защото застрашавал суверенитета им. Такава стъпка обмислят също Полша и Чехия.