НОВИНИ

България няма загуба от Франция в София вече 58 години

Остават 24 часа до очаквания с огромен интерес мач на футболните ни национали срещу Франция. Световната квалификация е утре на националния стадион "Васил Левски" и ще бъде излъчена на живо по БНТ1 и БНТ HD от 21.45.

bnt avatar logo
от Радостин Любомиров
20:05, 06.10.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

58 години. Вече точно толкова Франция няма победа в София срещу националния ни отбор. Играчите ни превърнаха националния стадион "Васил Левски" в непревземаема крепост за "петлите".

Футболното съперничество между българи и французи на терена датира още от 30-те години на миналия век. Тогава е и единственото ни поражение от Франция у дома с 3:5. След това обаче в седем срещи у дома България постига пет успеха, а един мач завършва при равенство.

В пет от двубоите противникът дори не успява да отбележи гол. Така се случва в мачовете през 59-та, 61-ва и 63-та, когято печелим с по 1:0.

В края на 1971-ва идва успех с 2:1 в евроквалификаяция. Единственото равенство в столицата е на 9 октомври 1976 в квалификация за световното първенство 2:2. Следват два успеха с по 2:0 през 85-та и 92-ра. Вторият е решителен за класирането ни на Световното първенство в Съединените щати, донесло най-радостните мигове във футболната ни история. За да се стигне дотам се роди и фразата "Господ е българин!", когато Емил Костадинов покоси Франция насред Париж със знаменития си гол в последната секунда подпечатал визите за Мондиала през 94-та.

Мачовете ни срещу французите винаги са емоционални, винаги интригуващи. Предпоставките това да се случи и утре вечер са на лице.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НП “Пирин” започна издаването на разрешителни за добив на дърва за огрев
НП “Пирин” започна издаването на разрешителни за добив на дърва за огрев
Борисов представи програмата за българското европредседателство
Борисов представи програмата за българското европредседателство