НОВИНИ

България очаква 11 милиона туристически посещения през лятото

Туристи ще направят общо 11 милиона пътувания към и в България това лято. Прогнозата е на Института за анализи и оценки в туризма. Според нея половината от пътуванията ще бъдат на български туристи, а другата - на чуждестранни. Експертите очакват добър летен сезон, въпреки традиционните оплаквания на хотелиерите от липса на достатъчно квалифициран персонал.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
12:25, 28.05.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Българинът обича да пътешества, категорични са от Института. От това ще спечелят както родните курорти, така и популярните европейски дестинации.

Константин Занков - главен експерт към Института за анализи и оценки в туризма
"Ако говорим за България, вече гледаме традиционно не само дълги летни ваканции, същевременно уикенд-туризъм с, да кажем, две-три нощувки на морето. Така че около 5,5 милиона пътувания очакваме в България на българи."

БНТ: А чужденци?

"А чужденците около 5,3 милиона към момента анализираме за идния летен сезон."

БНТ: Добър сезон се очертава, надяваме се.

"Добър сезон, да. Около 10% ръст очакваме спрямо миналата година, когато също бележеше ръст спрямо предходната, която пък беше доста слаба. Като цяло очакваме един добър летен туристически сезон."

Повишеният интерес към България се дължи до голяма степен на разширяващата се мрежа от нискобюджетни полети.

Константин Занков - главен експерт към Института за анализи и оценки в туризма
"Нискобюджетните полети дават страшно много възможности и за чужденци да идват в България, [заради] което съответно развиваме един страхотен културен туризъм. Не само летен и зимен, както беше преди. Сега искаме да се превърнем и да се утвърдим в една дестинация за културен туризъм в четири сезона."

Италия, Испания и Гърция традиционно привличат най-много българи. В туристическото състезание с тях България отново ще се надява повече родни пътешественици да споделят мнението, че нашето си е най-хубаво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Плевен реставрираха ценен роял
В Плевен реставрираха ценен роял
Премахват автомобили от общински терени в Пловдив
Премахват автомобили от общински терени в Пловдив