Международният арбитраж във Вашингтон окончателно се произнесе в полза на България при спора ѝ с Държавния резервен фонд на Оман по казуса КТБ. Решението е взето на 13 август, съобщиха от министерството на финансите - точно 8 месеца, след като фондът на Султаната сам се отказа от претенциите си.

Държавният резервен фонд на Оман съдеше България за 80 млн. евро заради фалита на Корпоративна търговска банка. Новото решение на съда е окончателно.

Но каква всъщност е причината за делото? През 2009 г. Държавния инвестиционен фонд на Оман придобива 30% от КТБ. Пет години по-късно през лятото на 2014 г. след възникване на проблемите в кредитната институция, фондът предлага помощта си на България за спасяването на банката, но без конкретни условия, така България не възприема като сериозно предложението. В крайна сметка БНБ отнема лиценза на КТБ през ноември същата година.

В резултат държавният фонд на Оман заведе дело срещу България за причинени материални щети заради фалита на банката. В края на декември миналата година обаче фондът оттегли исканията си.

Международният арбитраж няма друг вариант освен да отсъди в полза на България.

Фондът трябва да заплати всички разходи по делото на България.