НОВИНИ

България оползотворява само 20% oт минералните извори

9 общини в страната ще получат финансиране, за да оползотворят находищата на минерална вода на територията си, като изградят балнеолечебни и спа центрове. Бургас, Сапарева баня и Велинград са само част от населените места, които ще получат общо над 5.8 милиона лева от екофонда на Министерството на околната среда и водите, за да разгърнат потенциала на минералните находища.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
21:43, 25.01.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Въпреки това 80% от минералните води в страната остават неизползвани. Само в София водата от над 20 извора изтича в канализацията заради занемарени съоръжения.

Спорт, отдих, рехабилитация и балнеолечение. Затова ще бъде използвана минералната вода в Полски тръмбеш, Велинград, Бургас, Разлог, Сапарева баня, Септември, Панагюрище, Минерални бани и Берковица.

Ивелина Василева - министър на околната среда и водите
"Те ще изпълняват проекти, които включват реконструкция на съществуващи и изграждане на нови водопроводи, помпени станции, събирателни резервоари, изграждане на санитарно-охранителни зони."

Така общините се надяват не само да развиват туризъм, но и да разкрият нови работни места. Но с това подпомагане проблемът няма да бъде решен. Минералният воден ресурс на България е 3800 литра в секунда. 80% от водата продължава не се използва. Само на територията на София има над 30 извора, от които заради силно амортизирани съоръжения ценният ресурс е оползотворен само в 7 от тях.

Ваня Николова - главен експерт "Минерални води" към Столичната община
"Това богатство от минерални води в София и около София е предвидено да се обособи като отделни балнеоложки центрове - извънградски, градски, старите традиционни центрове - Банкя, Горна Баня и София център."

Тъй като София не разполага с водопроводна мрежа за минералните води при останалите находища като Свобода и Лозенец се правят проекти, за да се генерира топлинна енергия, с която да се захранват близки до тях обществени сгради. Експертите обаче не се ангажират с краен срок за оползотворяване на целия воден ресурс. И ако Столичната община има проекти за стопанисването на 8 находища, то съдбата на останалите 24 каптажа в областта остава неясна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Русия декриминализира някои актове на домашно насилие
​Русия декриминализира някои актове на домашно насилие
В Истанбул се отлагат над 400 полета заради лошо време
В Истанбул се отлагат над 400 полета заради лошо време