НОВИНИ

България остава почти незасегната от вируса за изнудване WannaCry

България продължава да бъде много слабо засегната от криптовируса WannaCry, с който беше извършена последната глобална кибератака. Това съобщи за "По света и у нас" началникът на отдел "Трансгранична престъпност" в ГДБОП Явор Колев. Заедно с други специалисти той участва в конференция на тема "Дигитални измами и киберсигурност" в Университета за национално и световно стопанство.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
20:18, 17.05.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

На конференцията експерти предупредиха бизнеса, държавните институции и отделните потребители да обърнат по-голямо внимание на защитата от дигитални финансови измами. Според Явор Колев България е реагирала адекватно на глобалната атака с вируса за изнудване WannaCry, но общата киберграмотност трябва да се повиши.

Явор Колев - началник на отдел "Трансгранична престъпност", ГДБОП
"Можем да кажем, че има малко, малко компании или физически лица, които са заразени, и те са потърсили помощ, съвсем нормално, от компетентни специалисти по киберсигурност, които да неутрализират щетите, които са получили. Зависи как ще бъде проведено международното разследване, ще бъдат ли установени извършителите на атаката - тогава ще можем да дадем отговор защо България е една от страните, в които няма сериозни поражения."

"По света и у нас" съобщи в понеделник, че според данните на киберексперта Маркъс Хътчинс, който следи разпространяването на WannaCry, вирусът е атакувал най-малко 164 български IP адреса. Този брой не се е повишил през последните два дни.

Киберекспертите у нас са уверени, че има и други заразени машини. Не е ясно колко са тези машини. Хътчинс не може да ги засече, тъй като при тях WannaCry не е успял да се свърже с домейна, който 22-годишният британец регистрира и наблюдава.

Владимир Икономов - Асоциация на сертифицираните експерти по разкриване на измами
"Може би най-големият проблем е осведомеността и предварителната подготовка с цел превенция. Става дума за ъпдейти на системите, за осведоменост на хората - как точно да боравят с интернета като цяло."
Проф. Стати Статев - Ректор на УНСС
"Очаквам колкото се може по-бързо държавните институции да се обърнат с лице към проблема, защото ние виждаме, че това е заплаха много по-силна от тероризма, много по-силна от всички други заплахи. Защото може по всяко време да разстрои всяко едно държавно управление, всяка една система за сигурност, всяка една бизнес система."

Специалистите остават нащрек за нови нападения с WannaCry или други компютърни червеи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
60 ученици получиха стипендии от Столичната община за спортни успехи
60 ученици получиха стипендии от Столичната община за спортни успехи
Откриха „Инвазивна кардиология“ в Университетската многопрофилна болница в Русе
Откриха „Инвазивна кардиология“ в Университетската многопрофилна болница в Русе