НОВИНИ

Гледайте по БНТ: "България от край до край" разплита мистерията за Хаджи Димитър

Мистерия на близо 150 години разплита утрешният епизод на предаването "България от край до край". За смъртта на легендарния Хаджи Димитър и за Ботевите стихове, посветени на него - гледайте на 3 декември, веднага след обедните новини по БНТ1.

bnt avatar logo
от Йордан Димитров
20:17, 02.12.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Село Свежен в Средногорието поддържа духа си жив като пази история за последните дни на Хаджи Димитър, която не изучаваме в училище. Местните се позовават на записани разкази на дедите си и участници в събитията от 1868 година.

Свеженци твърдят, че Хаджи Димитър не е паднал убит в боя на Бузлуджа, а бил само тежко ранен. Четници го носели цели 30 километра до връх Кадрафил, където дни наред се водела битка за живота му.

Хрисото Свинаров: Ето в този съд са хранили Хаджи Димитър!
БНТ: Така казваше баба ти? - Да
Проф. Пламен Митев: Мистерията съществува! Митът продължава да пуска все по-дълбоки корени, защото привържениците на тезата, че Хаджи Димитър не е загинал на Бузлуджа нараства и те имат своите основания.

Как може да бъде открита истината според професор Пламен Митев, който е убеден, че спорът - Бузлуджа или Кадрафил веднъж завинаги трябва да бъде разрешен. какви са доказателствата на свеженци - ще разберете утре в епизода на България от край до край - веднага след обедните новини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийска телевизия ще излъчва мюсюлмански служби в неделя
Белгийска телевизия ще излъчва мюсюлмански служби в неделя
Лидерът на ПЕС се обяви за Европа без различни скорости
Лидерът на ПЕС се обяви за Европа без различни скорости