Мистерия на близо 150 години разплита утрешният епизод на предаването "България от край до край". За смъртта на легендарния Хаджи Димитър и за Ботевите стихове, посветени на него - гледайте на 3 декември, веднага след обедните новини по БНТ1.

Село Свежен в Средногорието поддържа духа си жив като пази история за последните дни на Хаджи Димитър, която не изучаваме в училище. Местните се позовават на записани разкази на дедите си и участници в събитията от 1868 година.

Свеженци твърдят, че Хаджи Димитър не е паднал убит в боя на Бузлуджа, а бил само тежко ранен. Четници го носели цели 30 километра до връх Кадрафил, където дни наред се водела битка за живота му.

Хрисото Свинаров: Ето в този съд са хранили Хаджи Димитър!
БНТ: Така казваше баба ти? - Да
Проф. Пламен Митев: Мистерията съществува! Митът продължава да пуска все по-дълбоки корени, защото привържениците на тезата, че Хаджи Димитър не е загинал на Бузлуджа нараства и те имат своите основания.

Как може да бъде открита истината според професор Пламен Митев, който е убеден, че спорът - Бузлуджа или Кадрафил веднъж завинаги трябва да бъде разрешен. какви са доказателствата на свеженци - ще разберете утре в епизода на България от край до край - веднага след обедните новини.

Вижте повече за кампанията България от край до край