Честванията на знаменитата за българския парламентаризъм дата бяха във Велико Търново.

Вижте повече в прякото включване на Милена Кирова:

Пътят по създаване на Българската Конституция никак не е лек. Депутатите от първия парламент работят усилено два месеца. Сблъскват се позиции, разменят се обиди, но накрая зазвучава „На многая лета“.

Датата е 16 април 1879. Конституцията е приета.

Днес сградата на Учредителното събрание прикани народните избраници да си припомнят миналото. В обръщението си към народа депутатите от 44 Народно събрание заявиха, че ще работят, за да оправдаят народното доверие.

44-ото Народно събрание декларира: Ще работим, за да оправдаем народното доверие

44-ото Народно събрание декларира: Ще работим, за да оправдаем народното доверие

Днес ние декларираме, че в трудното и динамично време, в което живеем, изпълнено с рискове и заплахи, ще работим, за да оправдаем народното доверие и...

Преди 140 години свободната и млада българска държава има важна задача - да изработи основния си закон. Сега всички се ръководим от него.

Днес в парламента не се чуваха спорове, нито упреци - говореше се за завета на предците. Звънецът на учредителното събрание, държан преди 140 години от екзарх Антим I, огласи и сега началото на тържественото заседание.

Гвардейци внесоха светинята - Търновската конституция. Председателят на парламента Цвета Караянчева припомни, че преди 140 години представителите на народа са превъзмогнали своите различия в името на държавата:

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Преди 140 години представители на българския народ с различни идеологии, различни представи за бъдещето и различни интереси се обединиха и превъзмогнаха тези свои различия, за да създадат първата българска конституция. Те превъзмогнаха враждите си и личната си горделивост,за да докажат пред целия свят,че България има силата и мъдростта да вземе съдбата си в свои ръце и да поеме пътя си на независима държава .
© БГНЕС

Днес трудният български път продължава, каза в обръщението си председателят на най-голямата парламентарна група ГЕРБ.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Понякога трябва да се връщаме в тази зала, за да си спомняме, че след време, подобно на онези първи народни представители, един ден ние също ще бъдем възприемани като едно цяло. След време никой няма да помни злободневните ни спорове, защото историята внимателно ще отсее само значимите резултати от нашата работа. Дали тези резултати ще бъдат оценени като успех или провал ще покаже времето.
 С молебен започна тържественото отбелязване на 140 г. Търновска конституция

С молебен започна тържественото отбелязване на 140 г. Търновска конституция

С молебен в Катедрален храм „Рождество на Св. Богородица“ във Велико Търново започна тържественото отбелязване на 140-ата годишнина от приемането на Т...

Лидерът на левицата Корнелия Нинова обясни, че са дошли на днешното тържествено заседание, защото над партийните решения стоят държавността и уважението към Търновската конституция.

Корнелия Нинова - председател ПГ на "БСП за България": Но и днес, около век и половина по-късно, отново трябва да попитаме равни ли сме всички пред закона. Колко са свободни мнозина наши съграждани, които живеят в недоимък, за сметка на други,които присвояват обществено богатство. Можем да сме горди, че духът на просвещението, който даваше свяст на поробения ни народ, намери своето продължение чрез Конституцията.
Народното събрание отбеляза тържествено 140 г. от Търновската конституция

Народното събрание отбеляза тържествено 140 г. от Търновската конституция

Велико Търново е домакин на честванията по повод 140 години от подписването на Търновската конституция. В залата на Учредителното събрание в старопрес...

Спазването на върховенството на Конституцията и закона е правия път към просперитета, убедени са патриотите.

Явор Нотев - ПГ на "Обединени патриоти": Призовавайки всички да бъдем съдии на делата си, съдии на самите себе си, а и прокурори, г-н главен прокурор, нека да бъдем неотклонни в следването на законността в страната. Уважаеми българи, уважаеми убедени и обединени патриоти, честит празник.
Защо Търновската конституция е повод за гордост, говорят експертите

Защо Търновската конституция е повод за гордост, говорят експертите

Първата българска конституцията е една от най-модерните за своето време и е повод за национална гордост. За това говориха в специалния блок на БНТ1 "Ч...

От ДПС призоваха към работа за здрава, силна и добре уредена държава.

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: От всички нас, държавници и политици, от цялото общество заедно зависи дали дали ще пренесем през това сложно време, в което живеем, съзидателното и конструктивното или ще станем заложници на разрушителното и на конфликтите. Да покажем дали умеем добре да разчитаме историческите примери и дали осмисляме и разбираме поуките от историята.На първо място това означава вярност към завета за чиста и свята република.
© БГНЕС

Лидерът на Воля изтъкна, че българските родолюбци от миналото не са мислели с мерна единица мандат, а за поколения напред.

Веселин Марешки - ПГ на "Воля - Българските патриоти": Големите родолюбци от онова време, които не са питали какво ще взема,а са давали, давали са пари за отваряне на университети, за строеж и издръжка на болници, за училища, библиотеки,храмове, давали са за бъдещето на България и за идните поколения. Затова и имената им се помнят,затова и построеното от тях ще стои векове.
Започнаха честванията за 140 години от приемането на Търновската конституция

Започнаха честванията за 140 години от приемането на Търновската конституция

140 години от приемането на Търновската конституция - честванията започнаха с тържествено заседание на Конституционния съд в страопрестолния град. Уча...

Президентът Румен Радев ще обсъди с юридическия си екип призива на Конституционния съд за промяна на Конституцията, така че в нея да бъде вписано, че Велико Търново е историческа и духовна столица на България.

Румен Радев - президент на република България: Приветствам решението на Народното събрание, основано на историческата памет и духовно минало на Велико Търново и настояще, разбира се. Очаквам и вярвам, че това решение ще бъде уплътнено със значими събития и инициативи за запазването на нашата историческа памет и укрепване на духовността.
Започнаха честванията за 140 години от приемането на Търновската конституция

Започнаха честванията за 140 години от приемането на Търновската конституция

140 години от приемането на Търновската конституция - честванията започнаха с тържествено заседание на Конституционния съд в страопрестолния град. Уча...

Главният прокурор пожела да има по-малко разделителни линии.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Бих пожелал малко повече българщина и малко повече мисъл за това, което ни обединява - не толкова разделителни линии, не толкова граници, не толкова обвинения, не толкова замеряне с кал. Това не работи за България.

Сред развълнуваните великотърновци, стекли се пред сградата на Учредителното събрание е и Христо. Довела го една мисъл:

България е в сърцето. Дай Боже да вървим напред и нагоре. България да я има - това е мъдростта. Така е казал Аспарух: „Земя завинаги“. Това е мъдрост и ще я има завинаги.

След края на официалното заседание на народното събрание депутатите, жителите и гостите на града се отправиха на празнично шествие и поднесоха венци и цветя пред паметника „Майка България“.

Веднага след новините БНТ ще ви предаде на живо от Велико Търново Тържествената-заря проверка.