Днес България отбелязва 143 години от героичната гибел на поета революционер Христо Ботев и неговата чета във Враца. По традиция годишнината се отбелязва с тържествен митинг-заря, която БНТ ще излъчи пряко.

Враца

На 17 май 1876 г. по стар стил поетът революционер Христо Ботев заставя капитана на кораба „Радецки“ да спре до Козлодуй и се насочва към Врачанския балкан с четата си. Там тя участва в тежки сражения с турския аскер и претърпява сериозни загуби.

На 20 май или 1 юни по нов стил Христо Ботев е покосен от куршум.

Всяка година на този ден Враца почита подвига на Ботев и четниците му. Тази вечер на тържествената заря-проверка ще присъстват президентът Румен Радев, председателят на НС Цвета Караянчева, много дипломати и гости.

1500 души днес преминаха по стъпките на Ботевата чета.

Лобното място на Христо Ботев - мястото, където поетът-революционер е намерил героичната си смърт, но което все още пази неговите дух и енергия.

Тихомир Машов - Регионален исторически музей - Враца: Смъртта на Христо Ботев настъпва в един момент, в който четата се чуди накъде да поеме. В един спор разгорещен еква един изстрел от север. Там са били най-съсредоточени турските войски. Пронизва го точно в сърцето.
Отбелязваме 171 години от рождението на поета революционер Христо Ботев

Отбелязваме 171 години от рождението на поета революционер Христо Ботев

Център на тържествата беше родният му Калофер. Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза, че този ден се чества не само у нас, но и сред много български...

Пред паметта на Ботев днес се преклониха над 1500 участници в тазгодишния Национален туристически поход от Козлодуй до Околчица. Те преминаха 120-километровия път по стъпките на Ботевата чета.

Евгени Филипов - ръководител на похода: През цялото време това е един от рефрените, които казват децата - че Ботев е в сърцата им.

Млади и стари "щурмуваха" Врачанския балкан. За едни походът е дълг, а за други до днес е бил мечта.

Великите българи все още живеят в сърцата на тези, които си спомнят за тях с признателност, убедени са участниците в Националния туристически поход.


Утре в 11 ч. ще започне всенародно поклонение пред загиналите за свободата на България.