НОВИНИ

България отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски

България отбелязва 182 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски. Хора от цялата страна дойдоха в родния град на Апостола, за да отдадат своята почит. За първи път тази година в музея в Карлово бяха показани документи, свързани с издирването на Апостола от турските власти след Арабаконашкия обир. Кулминацията на честванията е тържествената заря-проверка, на която ще присъства президентът Румен Радев. Тя ще бъде предавана на живо по БНТ от 21.00 ч.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
17:28, 18.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Честванията в родния град на Левски започнаха с тържествена света литургия в храма "Свети Николай" и поднасяне на цветя на гроба на майката на Апостола.

В центъра на града тържествено бяха посрещнати 220 участници в 25-ия традиционен национален туристически поход "По стъпките на Васил Левски".

Мирела Минчева, участник в похода от Плевен: Целта на Левски се е превърнала и в целта на похода и това е всички да се обединим.
Д-р Галя Цветкова, ръководител на националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски": Поход на родолюбие, подход на емоции, поход на доказване на себе си, на много приятелства.

В рамките на честванията за първи път бяха показани неизвестни до сега документи, съхранявани в държавния архив на Турция. Техните копия, преведени на български, вече се намират в НМ "Васил Левски". Сред тях са писма, протоколи и квитанции.

Виктор Комбов, уредник в НМ "Васил Левски": Османската полиция е разполагала с веществени доказателства, уличаващи Васил Левски в престъпление срещу империята - това са две писма, изпратени от Любен Каравелов до Апостола.

За първа година фондация "Васил Левски" учреди награда, която беше връчена на доц. Огняна Маждракова-Чавдарова за безспорен принос в изследванията си за живота и дейността на Апостола.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правят одит на информационните системи на НАП
Правят одит на информационните системи на НАП
Освободиха от ареста обвиняемия за хакерската атака срещу НАП
Освободиха от ареста обвиняемия за хакерската атака срещу НАП