НОВИНИ

България отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия

По традиция празникът на Българската армия беше отбелязан с военен парад, който премина през площад "Княз Александър I". На празника на армията беше направен водосвет на бойните знамена. В този час пред президентството започва тържествената смяна на почетния караул. Всичко за парада - вижте в прякото включване на Александър Марков

Александър Марков
от Александър Марков
12:13, 06.05.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Над 1000 военнослужещи и 48 бойни машини, 10 вертолета и самолета и хиляди хора, които дойдоха на площада - такъв беше тазгодишният парад за 6 май.

Отбелязването на Деня на храбростта и празникът на Българската армия започна с водосвет на знамената светини и бойните знамена на Българската армия, отслужен от негово светейшество българския патриарх Неофит.

На церемонията присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, висши военни от Северна Македония.

В 10.00 часа президентът прие почетния строй на представителните части на видовете въоръжени сили.

Парадът откри вертолет МИ -24 във формация клин с два вертолета "Кугър". Кулминацията на въздушната част на парада беше прелитането на три изтребителя МИГ - 29.

Брониран джип "Мерцедес" и "Хамър" откриха сухопътната част на парада. Частта приключи с основната бойна машина на сухопътни войски танк Т-72.

В речта си президентът Румен Радев поздрави всички хора под пагон за куража и доблестта да служат в редиците на Българската армия през последните години, въпреки, по думите му, експериментите, които се правят с военнослужещите.

Румен Радев, президент на България: Днес, когато окончателно се простихме с илюзиите, че членството в отбранителни съюзи без развитие на собствени способности е достатъчно условие за гарантиране на сигурност, когато въоръжените ни сили са поставени най-сетне във фокуса на финансовата политика на държавата, сме изправени пред ново изпитание - да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности, ефективно и ефикасно. Тази цел изисква ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза, защото сложността на съвременното военно дело и технологии изисква не само интензивен диалог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет, защото безмълвието може да струва скъпо на подчинените и данъкоплатците утре.


Вижте повече подробности във видеото

;

Пълен запис на тържествения парад можете да видите на сайта на БНТ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск даде първо причастие на 242 деца в Раковски
Папа Франциск даде първо причастие на 242 деца в Раковски
Русе и Гюргево празнуват заедно Гергьовден
Русе и Гюргево празнуват заедно Гергьовден