НОВИНИ

​България победи Франция в световната квалификация по баскетбол

Националният отбор на България по баскетбол постигна изключителна победа със 74:68 (26:23, 19:21, 14:14, 15:10) над непобедения до момента отбор на Франция в световните квалификации по баскетбол. За играчите на Любомир Минчев това бе трети успех в цикъла при 4 загуби до момента, докато за Франция загубата е първа след 6 победи в първия етап на квалификациите.

bnt avatar logo
от БТА
22:05, 13.09.2018
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
​българия победи франция световната квалификация баскетбол

Двубоят в "Арена Ботевград" започна по мечтан начин за "трикольорите", които не се уплашиха от именитея си съперник и методично започнаха да трупат аванс. С добра стрелба от тройката и остри атаки към противниковия кош българите успяха да поведат с цели 11 точки при 26:15. Последната минута на откриващата част обаче бе доста слаба за домакините, те направиха три последователни грешки в атака и това позволи на Франция да отбележи 8 поредни точки, с които да се оттегли на първата почивка само с 3 точки пасив при 23:26.

Силната игра на французите от края на първата четвърт се пренесе и в началото на втората и "петлите" на свой ред поведоха с 4 точки при 34:30. Тройка на Димитър Димитров върна аванса на България 3:54 минути преди края на полувремето, а в оставащите минути до почивката играта се водеше кош за кош.

Второто полувреме започна малко по-добре за французите, които поведоха с 51:48 след кош на Никола Батум. Именно и крилото на Шарлът Хорнетс бе човекът, който най-много тормозеше защитата на българския отбор от началото на мача, но въпреки това с отлична игра в защита българският тим се държеше в мача. В тези минути се разигра и Божидар Аврамов, който с точна стрелба от тройката изведе България напред в резултата при 59:56 малко преди края на третия период.

;

С кош на Шарл Каюди Франция поведе с 66:64 шест минути преди края, но в ответната атака Павел Маринов изравни с атрактивно изпълнение. Със забивка на Станимир Маринов България поведе със 70:66 малко повече от 4 минути преди края, а секунди след това Божидар Аврамов пропусна от чиста позиция от тройката.

Димитър Димитров обаче с нова забивка изведе България с 6 точки напред 3:11 минути преди края, което накара Венсан Коле да взима спешен таймаут. След него обаче Павел Маринов се отличи с чудесен чадър в защита, но точно той фаулира Нандо де Коло в следващата атака на гостите, когато гардът на ЦСКА Москва стреляше от зоната за три точки.

Станимир Маринов с невероятен пробив доведе резултата до 74:68, след което последва нов пропуск на французите в атака, който реши мача. Най-резултатен за България бе Дий Бост със 17 точки. 16 реализира Димитър Димитров, а 13 добави Павел Маринов. За Франция Никола Батум реализира 17 точки, а по 13 добавиха Едуин Джаксън и Пол Льокомб. В неделя България гостува на Русия в следващия си мач от група "К".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски бомбардировачи са били прехванати от американски изтребители край Аляска
Руски бомбардировачи са били прехванати от американски изтребители край Аляска
​Словенският парламент одобри правителство на малцинството начело с Марян Шарец
​Словенският парламент одобри правителство на малцинството начело с Марян Шарец