НОВИНИ

България почита рождението на Апостола на Свободата

България отбелязва раждането на един от най-великите си синове - Васил Левски. Днес се навършват 180 години от рождението на Апостола. Кулминацията на честванията е тази вечер, а БНТ ще излъчи на живо най-важните събития, посветени на годишнината. България почита рождението на Апостола - на човека, който е част от нашето самочувствие и символ на нашето национално достойнство.

Милена Кирова
от Милена Кирова Мая Димитрова
17:49, 18.07.2017
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

В цялата страна имаше чествания по случай годишнината от рождението на Левски.

СОФИЯ

Мигове на почит към саможертвата на Апостола. Десетки се събраха пред паметника му в Борисовата градина, за да оставят цвете.

Дете: Васил Левски е един от най-специалните българи.

ЛОВЕЧ

В Къкринското ханче - там, където Левски е заловен - бе открита изложба с фотоси.

Ива Николова: Той си е дал живота, за да спаси България. Така че аз много го уважавам.

Росица Маринова: За мен Левски е българщина. Паметта и съхраняване на нашите традиции и спомените за това, че сме българи.

ПЛОВДИВ

С военен ритуал и участието на доброволци в автентични униформи отбелязаха годишнината в Пловдив. В подножието на хълма „Бунарджика" бе положен 10-метров венец на славата.

Родолюбец: Левски има едно дело, една вяра и те се наричат единствено и само „Свободна България".

ЛЕВСКИ

Трябва да следваме неговите идеали, да бъдем като него, да бъдем борбени, с възрожденски дух.

- За нас той е един велик човек, който е спасил нашата държава, той се е борил за нашата свобода.

- България днес се преклони пред паметта на Апостола - най-светлата личност в историята ни, чиито завети си струва да помним и утре.


;

В деня на рождението на Апостола на свободата единственият град у нас, носещ неговото име, отбеляза и своя празник. Днес се навършват 72 години от обявяването на Левски за град. Населеното място носи името на Левски почти 120 години. В края на 19-ти век, малко след Освобождението, хората от малкото село край река Осъм, наречено Караагач, изпращат в столицата прошение турското наименование на селището им да бъде сменено и то да се нарича Левски. Новото име е дадено с указ на княз Фердинанд през 1898 година.

Празничният ден в Левски започна с тържествено издигане на знамената на България, на Европейския съюз и на общината. Благослов за здраве и благоденствие към съграждани и гости отправи местният свещеник отец Християн. В тържествената програма със стихове и песни се включиха деца от града. Многолюдно шествие тръгна към паметника на Апостола, където бе гражданското поклонение пред патрона на града. В почетен караул пред монумента застанаха деца от местните клубове "Млади възрожденци". Десетки хора поднесоха цветя на паметника.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Ние изпълнихме мечтата на Апостола - имаме държава. Но държавност ни липсва. Трудно се намират хора, държавници, които намират значение в думата, а още по-трудно се борят за нея. За да бъде България на Левски, трябват честни, достойни и принципни хора - хора, които не измерват себе си в пари и не участват в платен героизъм и лицемерно родолюбие.
Анатоли Димитров: Ние сме много горди с това, че точно нашият град е кръстен на неговото име. Ние трябва да следваме неговите идеали, да бъдем като него, да сме борбени, с възрожденски дух.
Сезгин Аладинов: За нас той е велик човек, който е спасил нашата държава. Той се е борил за нашата свобода.
Ангел Маринов: Не мога да не дойда, защото той е наш патрон и нашите предци не случайно са го избрали и заслужава уважение.
Веселина Трифонова: Идеалите, за които се е борил и почитал, са важни, макар че ние много малко ги изпълняваме. Спазват се от обикновения човек, но от нашите политици - не.
Галя Асенова: Той е нашият най-голям герой и всички трябва да вземаме пример от него.
Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски": Все повече млади хора имат нужда от подобни морални и философски устои, за да могат да гледат напред. Левски ни дава всичко това.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП се обявиха против продажбата на земеделска земя на чужденци
БСП се обявиха против продажбата на земеделска земя на чужденци
Възстановена килия в Мъглижкия манастир, приютявала Левски
Възстановена килия в Мъглижкия манастир, приютявала Левски