НОВИНИ

​България подкрепя европейската интеграция на Грузия, увери Цвета Караянчева

България подкрепя европейската интеграция на Грузия - увери в Тбилиси българска официална делегация, начело с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Беше подписано и споразумение за сътрудничество между двете страни. От Грузия - Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:35, 11.06.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

България и Грузия - държави от двете страни на Черно море, от векове свързани не само от обща история. Страната ни е в първата десетка на търговските партньори на Грузия. Дипломатическата ни мисия в Тбилиси за втори път изпълнява функциите на посолство за контакт на НАТО.

Тбилиси има позицията на важен транзитен маршрут за енергийни и търговски проекти. Заради местоположението си, Тбилиси през годините многократно е бил атакуван от различни световни сили.

Българските депутати днес поднесоха цветя на паметника на загиналите за териториалната цялост на Грузия.

Делегацията е в Тбилиси дни, след като страната отбеляза 100-годишнината от обявяването на първата грузинска демократична държава. Цвета Караянчева и председателят на грузинския парламент Иракли Кобахидзе подписаха споразумение за сътрудничество между двете институции, което включва срещи на председателите на комисиите по вътрешна сигурност, отбрана, икономика и европейски въпроси.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: България като председател на ЕС и като член на ЕС подкрепя тяхната интеграция и евроатлантическа ориентация. И ще помагаме с каквото можем - както със законодателни съвети, така и с наши експерти, за да може Грузия да извърви пътя за влизане в ЕС. Също така заявих, че ние подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Грузия, така както е по международно приетите граници.
Иракли Кобахидзе, председател на Парламента на Грузия: Благодаря на България за подкрепата за териториалната цялост на Грузия и евроатлантическата ориентация.

Цвета Караянчева посочи и успешното прилагане на безвизовия режим, и припомни, че сегашният еврокомисар Мария Габриел като евродепутат е била докладчик по темата Грузия. Докато вървяха политическите срещи на българските депутати, пред парламента в Тбилиси полицията изтласка протестиращите срещу кабинета и им попречи отново да блокират булеварда.

Делегацията днес разговаря и с президента на Грузия и с вицепремиера и министър на външните работи. Караянчева увери грузинските политици, че в лицето на страната ни имат партньор, който е готов да сподели своите знания и опит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 170 000 младежи у нас нито учат, нито работят
Близо 170 000 младежи у нас нито учат, нито работят
Хиляди военни мини все още застрашават хората в района на Горни Лом
Хиляди военни мини все още застрашават хората в района на Горни Лом