НОВИНИ

България подписа с "Газпром" пътна карта за развитие на мрежата си

Днес в рамките на Петербургския международен икономически форум - 2017 се проведе работна среща на председателя на Управителния съвет на ПАО "Газпром" Алексей Милер с министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова, съобщава пресцентърът на Министерството на енергетиката.

bnt avatar logo
от БНТ
15:15, 03.06.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Страните обсъдиха перспективите за развитие на сътрудничеството в газовата сфера. Бе отбелязан ежегоден ръст на експортните количества руски газ за България, считано от 2013 г. Положителната динамика се запазва и през 2017 г. От 1 януари до 31 май обемът на доставките е нараснал с 14,5% в сравнение с първите пет месеца на 2016 г. Отбелязано бе ползотворното сътрудничество между "Булгартрансгаз" ЕАД и ПАО "Газпром" по отношение на транзита на природен газ през България за трети страни.

По време на срещата особено внимание бе отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна перспектива. Алексей Милер информира Теменужка Петкова за изпълнението на проекта "Турски поток" и изрази увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България. Министър Петкова го информира за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център.

След срещата Алексей Милер и Теменужка Петкова подписаха Пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България при отчитане на правилата на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 убити в експлозия на погребение в Кабул
20 убити в експлозия на погребение в Кабул
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска