НОВИНИ

България получи независимия технически анализ на европрокуратурата

България получи независимия технически анализ на прокуратурата, изготвен от магистрати от 4 европейски държави. В него има препоръки за разширяване на правомощията на главния прокурор и за отпадане на депутатския имунитет. Текстът съдържа редица препоръки не само за работата на прокуратурата, но и на съда и ВСС и Инспектората. Главният прокурор Сотир Цацаров оцени доклада като максимално обективен. Той направи коментара си на откриването на изложба на ученици от Художествената гимназия в Съдебната палата.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:55, 20.12.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас
българия получи независимия технически анализ европрокуратурата

Докладът препоръчва да се доразвие отчетността на главния прокурор пред Народното събрание чрез редовни заседания на комисия в НС с участието на ръководството на прокуратурата. Според експертите обаче контролът от страна на парламента не може да включва конкретни дела. Считат още, че е необходимо да се създаде прозрачна процедура, в случай че в бъдеще главен прокурор бъде обвинен по време на мандата си в извършването на тежко престъпно деяние.

Сотир Цацаров, главен прокурор: "По част от нещата съм доволен, част от нещата не са такива, каквито аз очаквам. Експертите са подходили като пакет от препоръки. Те самите го уточняват, че е такъв. Адресират го не само да прокуратурата, а до всички български власти, включително и до парламента. Там има препоръки за промяна в законодателството и отпадане на депутатския имунитет."

Европрокурорите заявяват, че забавянето на делата не се дължат само на недостатъци в работата на прокуратурата, но и на останалите участници в наказателното производство, включително и съдилищата. Според експертите повечето прокурори работят със съвсем малка или без никаква намеса отгоре. И препоръчват засилване на правомощията на административните ръководители и на главния прокурор.

Сотир Цацаров, главен прокурор: "По отношение на устройството на прокуратурата се виждат препоръки, които са свързани с една посока, която за нас би била доста голяма крачка назад. Знаете, че от времето на утвърждаване на стратегията, през проектите на закони за съдебна власт, до настоящия момент, общо взето сме в посока на т. нар. децентрализация."

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев каза, че документът не е обвързан с механизма за сътрудничество и проверка. Той напомни, че техническата помощ беше поискана от българските власти, така че те трябва да решат какви са следващите стъпки след анализа на чуждите експерти.

Огнян Златев, Ръководителят на Представителството на Европейската комисия: "Доколкото знам са видели с доста голям кръг от хората, които имат отношение по темата над 200 души, доколкото знам, всякакви представители от съдебната система, НОП-та, журналисти, покрит е голям кръг от хора."

В доклада е отделено доста внимание на съдилищата. Експертите поставят въпроса дали СГС е най-подходящ да гледа делата за корупция и заявяват, че има аргументи те бъдат преместени в Специализирания съд. Има и препоръки за промени в наказателните закони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ислямска държава пое отговорност за нападението с камион  в Берлин
"Ислямска държава" пое отговорност за нападението с камион в Берлин
Серия от обири в Карлово
Серия от обири в Карлово