България празнува деня на Светите братя Кирил и Методий. С празнични шествия и концерти в цялата страна беше отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Цветя и преклонение по улиците, изпълнени с усмивки. Защото днес с буквите се изписват не само думи, но и щастие. За едни 24 май е гордост, за други история, а за трети - национално самочувствие. Най-важни обаче остават силата и смисъла на словото.

Духовници, академици, политици, учители и ученици се включиха в шествието за най-светлия и най-обичан празник.

Много съм горда от това днес да празнувам, да се сещам как Кирил и Методий са ни написали азбуката


© Снимки: БГНЕС

Пред Националната библиотека и паметника на Светите братя Кирил и Методий последваха речите за тяхното дело.

Румен Радев, президент на България. Нашата българска кирилица не е достояние само на българския народ. Тя е нашият най-ценен дар към световното културно наследство.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Тържеството на знанието е тържество на свободата.

Вече 12 века нашата азбука е нашият пазител, а четмото и писмото са българското верую.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Тя е навсякъде, където родителите възпитават децата си на обич към България, учат ги на езика ни.
Боил Банов, министъра на културата:Скъпи, обичани учители, артисти, културни дейци. Вашата обич е обчита на тази държава! Вашите чувства са начина, по който чувстваме всички ние! Вие сте пътеводната звезда на нацията!


Тържество се пренесе и в аулата на Софийския университет, но академиците не подминаха факта, че политиците отново са заели техните места на шествието.

Проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ "Св. Климент Охридски": Безобразието се превръща в традиция. Стигнах до извода, че те не са злонамерени. Повечето от политиците преди да станат политици не са участвали в шествието и затова не знаят традиционния ред.


Цяла България чества 24 май с шествия и концерти - от Пловдив, където по идея на Найден Геров е организирано първото тържество, посветено на Светите братя

Стратия Тодоров- ОУ „Княз Александър I"- Пловдив": Все напред, учението е най-важно, учението е светлина!

До Русе, където преди 127 години Стоян Михайловски пише текста на химна „Върви, народе възродени"

Цяла България отбеляза 24 май с шествия, концерти и литургии

Цяла България отбеляза 24 май с шествия, концерти и литургии

С шествия, концерти и празнични литургии в цялата страна се отбелязва Деня на славянската писменост и българска просвета и култура.