НОВИНИ

България преминава под наблюдение от Европейската централна банка за една година

Правителството даде мандат на финансовия министър Владислав Горанов да поиска "тясно сътрудничество" между БНБ и Европейската централна банка (ЕЦБ). Решението идва, след като на 12 юли Еврогрупата подкрепи желанието на България да се присъедини към Банковия съюз и Валутно-обменния механизъм ЕРМ 2, известен като "чакалнята на Еврозоната". В следващите 12 месеца банковият сектор в България преминава под наблюдение от Европейската централна банка.

Александър Марков
от Александър Марков
18:52, 18.07.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

След писмото за намерение Европейската централна банка ще започне проучване на българското законодателство.

Владислав Горанов, министър на финансите: Проучвателният период включва оценка на качеството на активите, за да може в момента, в който надзорът върху тях попадне в ръцете на ЕЦБ, те да имат увереност, че са получили нещо здраво, доколко сегашната банкова система е в добро здраве.

Ако след 12 месеца ЕЦБ приеме заявлението на България, механизмът за тясно сътрудничество ще стане факт. Което означава директен надзор на ЕЦБ над български банки.

Владислав Горанов, министър на финансите: В ръцете на ЕЦБ е да прецени кои банки да минат директно към нейния надзор, обичайно това са банките с активи над 30 млрд. евро, или трите най-големи банки, като, разбира се, по правилата ЕЦБ може да реши и да разпростре своя надзор и върху други системно значими или други банки.
;

Следващата година, според Горанов, може да се определи като партньорска проучвателна процедура. Най-рано България може да бъде допусната в Банковия съюз и валутно-обменния механизъм ЕРМ 2, известен като "чакалнята на Еврозоната", през юли 2019 г.

В писмото си до ЕЦБ, одобрено и от Еврогрупата, България пое ангажимент да се присъедини към Банковия съюз и ЕРМ 2 едновременно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова: На първо място е справянето със заразата по животните
Илияна Йотова: На първо място е справянето със заразата по животните
Възобновяват евтаназията на животни заради чумата в Ямболско и Бургаско
Възобновяват евтаназията на животни заради чумата в Ямболско и Бургаско