НОВИНИ

България призова ЕК да се подготви, ако Турция отвори границите си за мигранти

България е призовала ЕК да се подготви в случай, че Турция изпълни заканата си да отговори границите си за мигранти. Това заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи в оставка Даниел Митов по повод заплахите на Анкара, че може да отвори границите към ЕС за мигрантите, които се намират на турска територия. Митов участва в срещата на върха на министрите от НАТО.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:44, 07.12.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

На национално ниво България взима всички възможни мерки за ограничаването на миграционните потоци, заяви в Брюксел външният министър в оставка Даниел Митов. Според него обаче има проблем с реториката от страна на Анкара, въпреки че има подписано споразумение Турция и ЕС.

Даниел Митов - министър на външните работи в оставка: "Ние сме призовали ЕК да започне работа по план В, ако реториката от страна на Турция придобие реални размери. Надяваме се това да не се случи, но не можем да крепим политиката си само на надежди. Трябва да сме подготвени за всякакви сценарии".

Митов заяви, че засега няма данни Черно море да е зона на напрежение, но ако се появят симптоми, НАТО и ЕС трябва да бъдат в готовност да реагират.

Той коментира още, че в българското общество и сред политическите партии има консенсус за увеличаване на разходите за отбрана и изграждането по по-ефективна армия.

Даниел Митов - министър на външните работи в оставка: "Вие знаете, че в новия бюджет е заложено увеличение на разходите за отбрана и се надяваме, че тази тенденция ще продължи, какъвто ангажимент е поела България, а и не само България а всички съюзници".

Външният министър в оставка обясни, че позицията на НАТО и България за Русия остава непроменена и тя е, че Крим е незаконно анексиран и принадлежи на Украйна.

По-рано днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се обяви за удължаване на икономическите санкции срещу Русия. Според Митов те ще останат докато не бъдат изпълнени напълно споразуменията от Минск за постигане на пълно примирие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Богата културна програма в Пловдив през декември
Богата културна програма в Пловдив през декември
Няма оцелели при катастрофата с пътнически самолет в Пакистан
Няма оцелели при катастрофата с пътнически самолет в Пакистан