България първа в света ще представи в интернет културно-историческото наследство, биоразнообразието и природните си забележителности - по проекта "Приятели на българските съкровища 2016-2020".

Това съобщиха на пресконференция днес инициаторите от Националния научен експедиционен клуб (ННЕК) ЮНЕСКО - България, и техният патрон евродепутатът Момчил Неков.
Проектът предвижда за пет години да бъде проучено всяко кътче на страната.

Началото е в Тутракан на 9 октомври - по повод на 100-годишнината от Тутраканската епопея. До края на 2016 г. ще бъдат обхванати още девет общини - Дряново, Враца, Брацигово, Божурище, Димитровград, Белоградчик, Ивайловград, Добрич, Каварна. През 2017 г. се очаква да бъдат проучени други 50 общини, през 2018 г. - 70, през 2019 г. - още 70 и през 2020 г. - 58 общини.
Участниците са над 1200 доброволци - млади изследователи, Заедно с евродепутата Момчил Неков и неговия екип те ще обикалят страната, за да съберат и да систематизират информация. Крайният резултат ще е пълна дигитализация на културните и природните обекти в страната.
Информацията ще бъде представена в сайт на български и английски език, с вградени плейъри за видеоматериали, търсачка и форум.

"Така ще стимулираме туризма и поминъка в много общини. Полският град Вроцлав дигитализира културното си наследство и само за година туристическият поток там се увеличи с над 30 на сто. А чрез проекта на ННЕК ЮНЕСКО "Приятели на българските съкровища 2016 - 2020" това ще се случи в национален мащаб у нас", каза Момчил Неков.

По думите му ще бъде дадена и възможност на студенти и млади учени да се занимават професионално със специалността си и да придобият практика. Цел на проекта е и да се съхранят националната гордост и родовата памет за бъдещите поколения, да се формира силно гражданско чувство към историята и културата на страната ни.
Засега проектът се финансира само от родолюбиви спонсори, казаха от екипа.