НОВИНИ

България първа в света представя в интернет културно-историческото си наследство

България първа в света ще представи в интернет културно-историческото наследство, биоразнообразието и природните си забележителности - по проекта "Приятели на българските съкровища 2016-2020".

bnt avatar logo
от БТА
11:50, 07.10.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
българия първа света представя интернет културно историческото наследство

Това съобщиха на пресконференция днес инициаторите от Националния научен експедиционен клуб (ННЕК) ЮНЕСКО - България, и техният патрон евродепутатът Момчил Неков.
Проектът предвижда за пет години да бъде проучено всяко кътче на страната.

Началото е в Тутракан на 9 октомври - по повод на 100-годишнината от Тутраканската епопея. До края на 2016 г. ще бъдат обхванати още девет общини - Дряново, Враца, Брацигово, Божурище, Димитровград, Белоградчик, Ивайловград, Добрич, Каварна. През 2017 г. се очаква да бъдат проучени други 50 общини, през 2018 г. - 70, през 2019 г. - още 70 и през 2020 г. - 58 общини.
Участниците са над 1200 доброволци - млади изследователи, Заедно с евродепутата Момчил Неков и неговия екип те ще обикалят страната, за да съберат и да систематизират информация. Крайният резултат ще е пълна дигитализация на културните и природните обекти в страната.
Информацията ще бъде представена в сайт на български и английски език, с вградени плейъри за видеоматериали, търсачка и форум.

"Така ще стимулираме туризма и поминъка в много общини. Полският град Вроцлав дигитализира културното си наследство и само за година туристическият поток там се увеличи с над 30 на сто. А чрез проекта на ННЕК ЮНЕСКО "Приятели на българските съкровища 2016 - 2020" това ще се случи в национален мащаб у нас", каза Момчил Неков.

По думите му ще бъде дадена и възможност на студенти и млади учени да се занимават професионално със специалността си и да придобият практика. Цел на проекта е и да се съхранят националната гордост и родовата памет за бъдещите поколения, да се формира силно гражданско чувство към историята и културата на страната ни.
Засега проектът се финансира само от родолюбиви спонсори, казаха от екипа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 300 станаха жертвите на урагана Матю
Над 300 станаха жертвите на урагана Матю
Турция издаде нови 166 заповеди за ареста на служители по сигурността
Турция издаде нови 166 заповеди за ареста на служители по сигурността