На специална церемония в Москва националното представителство на Министерството на туризма на България в Русия получи наградата за най-добра дестинация за семейна почивка за руските туристи, съобщиха от Министерството. Отличието се дава от руското издание на списание "National Geographic Traveler" след допитване сред техните читатели.

Целта на изданието е чрез конкурса да се покажат най-добрите туристически направления, които се предлагат в Русия. Гласуването е било онлайн на сайта на руските издания на списанията "National Geographic" и "National Geographic Traveler" между 8 септември и 6 ноември.

За този период посетителите на интернет страницата са гласували в 23 категории: "Плажен отдих", "Семейна почивка", "Ски-почивка", "Екскурзионна почивка", "Агротуризъм", "Оздравителен туризъм", "Най-добър гастрономически тур", "Еко-почивка", "Приключенски отдих", "Откритие на годината", "Екзотична почивка" и др.

България заема първо място сред най-предпочитаните дестинации за семейна почивка при руснаците, като изпреварва Хърватия, Гърция, Черна гора и самата Русия, а общо в конкурса участваха повече от 60 страни.

Конкурсът "National Geographic Traveler Awards 2016" се организира за шести път и отличава най-добрите туристически направления сред най-популярните в Русия видове почивка за 2016 г.