НОВИНИ

България се извини на Япония и осъди посегателството срещу мемориала в Хирошима

Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили недопустимото посегателство срещу Паметника на мира в Хирошима. Новината потвърди за „По света и у нас“ директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов. Те вече са уволнени и са извън състава на турнето в Япония. Японската полиция разследва случая. Три графита оскверниха мемориалния парк. Един от тях е на български и гласи "Локо София". След края на представлението днес трупата се извини пред японската публиката. Българското външно министерство също осъди оскверняването.

Айше Сали
от Айше Сали
18:03, 17.10.2018
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Трупата е на турне в Япония от началото на месеца, а на 15 октомври, когато е извършен вандалският акт, бил почивен ден за екипа.

акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет: От двама сценични работници. Можем да го потвърдим. Научихме го тази сутрин в 4 часа.

Акад. Пламен Карталов не получил обяснение от бившите вече служители на операта за стореното от тях, но днес, в последния ден от турнето всички участници в него са поднесли извинение на японската публика заради постъпката на своите колеги.

акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет: Това е най-малкото нещо, което ние ще направим, но позора, който тези хора ни на създадоха, ние не можем да го извиним. Знам само, че много се срамувам. Трябва да видим как да поемем отговорност заради личната им хулиганска постъпка. Ние нямаме персонална вина за тяхното поведение.
;

Това е седмото турне на Софийската опера и балет в Япония. Над 25 000 души са гледали„"Кармен“, „Турандот“ в общо 11 представления. Преди вандалската постъпка в Хирошима трупата е получила покана за следващ гастрол.

Графитът с надпис „Локо-София“ върху мемориала в памет на жертвите на ядрените бомбардировки попадна и в репортаж на японска телевизия. След като информацията за случилото се обиколи страната, Министерството на Външните работи осъди хулиганската проява и поднесе извинение на Япония. От футболния клуб "Локомотив София" също определиха извършеното като грозен акт в разрез с разбиранията за фенско поведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екстрадират обвинения в убийството на журналистката Виктория Маринова
Екстрадират обвинения в убийството на журналистката Виктория Маринова
Най-малко 19 загинали при масово убийство в колеж в Крим
Най-малко 19 загинали при масово убийство в колеж в Крим