НОВИНИ

В Деня на Ботев: България се прекланя пред подвига и саможертвата на героите

Днес се навършват 142 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета. Точно в 12:00 часа на обяд сирените в цялата страна дадоха знак за едноминутно мълчание в почит на загиналите за Освобождението и независимостта на България.На връх Околчица с Всенародно поклонение днес беше отбелязана 142-рата годишнина от саможертвата на поета революционер Христо Ботев и неговата чета. Хиляди се поклониха пред паметта на героите, а пред опълченския кръст бяха поднесени венци и цветя. Много от хората на Околчица днес бяха участници в 72-рия поход „По пътя на Ботевата чета - от Коздодуй до Околчица“.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:05, 02.06.2018
Чете се за: 02:14 мин.
У нас

Връх Околчица

Първи в подножието на Околчица тази сутрин бяха участниците от 72-рия поход „По пътя на Ботевата чета“. Те тръгнаха от Козлодуй на 27 май и изминаха за около 5 дни 120 километра.

Иван Тодоров, ръководител на групата от Стара Загора: Основното, което ме мотивира е че младежите трябва да участват в този поход заради специалния му дух. БНТ: А носите ли Ботев в сърцето си? Иван Тодоров, ръководител на групата от Стара Загора: Всеки един от нас трябва да го носи.
Адриан, Крумовград: Всеки един човек, който е извървял този път, той си е дал равносметка през какво те са преминали. Защото ние ако сме имали пътеки, които да следваме, те са нямали.


;

Предимно ученици и младежи се включиха в похода, но имаше и изключения. 76-годишният Коста Янков участва от 1966-та. С малки прекъсвания е преодолявал разстоянието 35 пъти.

Коста Янков: Левски и Ботев са върхът. Всички. Аз не ги деля на голям-малък герой.

Всенародното поклонение днес започна с тържествен молебен, отслужен от врачанския митрополит Григорий. Словото беше на председателя на Народното събрание, звучаха и Ботевите стихове.

;
Цвета Караянчева, председател на НС: Аз днес за първи път изкачих този връх и почувствах със сърцето си какво значи свобода - поклон пред паметта и саможертвата на Ботев.

Пред Опълченския кръст на върха бяха поднесени венци и цветя. И прозвучаха сирените.

Учителят Филип Филипов от Враца е Христо Ботев за шеста поредна година.

Филип Филипов, учител: Как да не се пълни сърцето ми с радост, с възхищение и едно необяснимо детско въодушевление - България е велик народ, българинът е голяма душа.

Филип Филипов, и Коста Янков, и младежите, и децата ще продължават да идват тук през годините, това е ясно... Трябва само веднъж да се качиш на Околчица, за да разбереш!

;

София

В официална церемония пред паметника на Ботев в Борисовата градина столичани отдадоха почит към Христо Ботев и загиналите четници за свободата на България. Лириката на поета- революционер прозвуча в рецитала на актьора Христо Чешмеджиев. В програмата се включиха мъжки вокален ансамбъл „България“ и Гвардейският представителен духов оркестър. За безсмъртния подвиг и делата на Христо Ботев напомниха словата на доц. д-р.Тодор Чобанов- заместник-кмет на столична Община по направление „Култура и образование“ и Атанас Капралов- поетът, в чийто почерк се открива Ботевият патос.

;
Искрен Красимиров- режисьор, актьор, основател на „НЕзабравимата България“: Като потомък на правнук от Ботевата чета за мен всеки ден е ден, посветен на героите, аз всеки ден съм в училищата с моите уроци по родолюбие и предавам на децата именно тази искра, която трябва да имаме, когато стане дума за Ботев, за Левски, но да не гледат на тях само като на паметници. И не е важно да носим Ботев и Левски на тениски и на татуировки. Трябва да ги носим тук - в сърцето.
;

Калофер

Стотици хора от цялата страна се включиха във възпоменателната церемония по повод 142 години от смъртта на Христо Ботев в родния му град Калофер. Тържествата започнаха с митинг-поклонение. По-късно с военен ритуал от Националния музей „Христо Ботев“ беше изнесено знамето на Ботевата чета. Паметта на поета-революционер беше почетена с едноминутно мълчание, а на паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци цветя.

Да помним подвига на падналите за свободата призоваха калоферци:

Да бъдем повече българи. Да милеем за българското.
Има какво да се учат младите хора от патриотизма, от живота на Ботев, от живота на всички онези, които отдадоха живота си за тази свобода.
Преди всичко трябва да имат съвест. Трябва да помнят нашето минало. Много хора не знаят кой е Ботев, не знаят историята ни, което е жалко
;

Русе

По нестандартен начин рокери от Русе отбелязаха Деня на Христо Ботев. Те организираха - мото поход „Ботевият устрем“. Мотористите поднесоха венец пред барелефа на Ботев на площад „Александър Батенберг“ в града, след което преминаха през централните русенски булеварди. Крайната им цел беше румънския град Гюргево откъдето през 1876 г. започва „Ботевият устрем“ за национално освобождение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атракционен влак потегли от Централна гара София за Банкя
Атракционен влак потегли от Централна гара София за Банкя
С надуваема лодка по река Камчия за два дни
С надуваема лодка по река Камчия за два дни