НОВИНИ

България се прекланя пред живота и делото на Апостола на свободата

България се прекланя пред живота и делото на Апостола на свободата. В цялата страна продължават възпоменателните церемонии по повод 147 години от гибелта на Васил Левски.Тази вечер пред паметника на Апостола в столицата ще има тържествена церемония-поклонение, но още от рано сутринта там започнаха да идват хора, които оставяха цветя и венци на почит. Церемонията ще бъде излъчвана на живо по БНТ.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:01, 19.02.2020
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Днес отбелязваме тържествено 147-мата годишнина от гибелта на националния ни герой, идеолог и организатор на българската национално-освободителна революция Васил Левски.

Той е обесен край София, близо до този паметник, през 1873 година.

Рано сутринта деца от столичното 122-ро училище организираха тук почетен караул. Пак от рано сутринта тук започнаха да идват деца и родители, ученици и учители, българи, за да оставят цветя и да се поклонят пред подвига на героя.

Премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета вече поднесоха цветя пред паметника. В 12 часа тук цветя тук остави и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Цветя ще могат да бъдат поднасяни до 15 часа. А също и от 16 до 17 часа.

В 17 от Президентството към паметника ще тръгне гражданско шествие, организирано от Общобългарския комитет "Васил Левски", ще го поведе президентът Румен Радев. В 18 ще започне възпоменателната церемония за 147-ата годишнина от гибелта на Апостола, ще има и слово на президента.

Хората, които желаят да присъстват трябва да знаят, че ще се минава през три контролно-пропускателни пункта и че не трябва да се носят опасни и обемисти предмети.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отрязаха с флекс толкамера край Бистрица
Отрязаха с флекс толкамера край Бистрица
Приеха обхвата на толсистемата
Приеха обхвата на толсистемата