НОВИНИ

България се преклони пред безсмъртното дело на Васил Левски

146 години от гибелта на Васил Левски. Хиляди българи в цялата страна се преклониха пред безсмъртното дело на Апостола на свободата. Възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в София приключи преди малко повече от час.

Александър Марков
от Александър Марков
20:22, 19.02.2019
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

146 години след обесването на Васил Левски, и днес българите не сме забравили и помним завета на Апостола: свободата и чиста и свята република.

В цялата страна хиляди малки и големи, ученици, семейства с деца и възрастни хора почетоха паметта на Левски - най-светлият в пантеона на нашите национални герои, жертвали живота си за свободата на Отечеството.

В речта си президентът Румен Радев заяви, че всяка година тук, пред паметника, се събираме, за да дадем рапорт на Апостола какво става с нашата чиста и свята република, с братството без оглед на вяра и народност.

Какво става с народната работа и стои ли тя над всичко, както ни завеща Левски? Радев посочи, че портретите на Левски днес висят в много кабинети, но като икони в запустели черкви.

;

Венци и цветя и хиляди смирени българи - така паметникът на Апостола напомни днес за смъртта на Безсмъртния.

- Радва ме, че има много деца. Това страшно ме зарадва, ето ги, пред вас са. Дано и те го запазят.
- По-велик няма.

- Като чуеш Левски, с какво го свързваш?

- Свобода.

А помним ли не само личността и делото на Апостола, но и завета и неговата философия?

- Днес какво можем да научим от него?

- Във всяка своя дейност да бъдем самоотвержени, максимално да даваме всичко, което можем от себе си, честни, както той е бил.
- Трябва да има цветя поне до главата на Апостола, за да се променят нещата наистина в положителна посока.
;

Премиерът Бойко Борисов също отдаде почит към делото и паметта на великия български революционер - заедно с ученици.

Бойко Борисов, министър-председател: Какво правите бе, пиленца? - Нищо! - Е, как нищо, това ни е най-големият герой на България!

На възпоменателната церемония президентът Румен Радев заяви, че не са ни останали много думи от Апостола, но и малкото е достатъчно, за да разберем какво мисли той за днешното време.

Румен Радев, президент на България: В бляновете си великият карловец вижда как хората избират свободно своите управници и в тази нова България всичко зависи от вишегласието. Днес и това право е обект на посегателство.

Радев припомни горчивите думи на Левски пред турския съд - че българите желаят свободата, само ако им се поднесе на тепсия вкъщи.

Румен Радев, президент на България: Левски надживя всички превратности на новата ни история. Неговите портрети висят в много кабинети като икони в запусната черква.
- Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи трябва, а дела.
;

Дори и робът може да е свободен, но и свободният може да загуби свободата си, завърши речта си президентът Радев. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че свободата е всекидневна работа.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Дърпането в различни посоки не помага, защото, ако искаме да пребъде България и да я опазим чиста и свята, ние, щем не щем, трябва да си кажем кривиците и да вървим заедно.

И накрая да завършим с един цитат от Апостола: „С моята кончина, казва Васил Левски, не свършва пътят, който трябва да извървите.“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Брюксел обсъдиха дигиталните предизвикателства пред медиите
В Брюксел обсъдиха дигиталните предизвикателства пред медиите
Въвеждат нова единна система за туристическа информация у нас
Въвеждат нова единна система за туристическа информация у нас