"100 часа астрономия" по повод 100 години от основаването на Международния астрономически съюз. България се включи в астромаратон, който ще продължи по целия свят през следващата година. Първата проява беше днес в София, където учени от БАН разказаха за най-интересните явления и новости в областта на изследването на Космоса.

Как се определя обиколката на Земята? Кои са най-любопитните небесни явления, които астрономите ще следят през тази година?

Астрофизикът Камен Козарев е сред хората, които умеят да разказват за космическите явления така, че всеки да ги разбере.

гл. ас. д-р Камен Козарев, астрофизик: Oсновните неотговорени въпроси са едни и същи - как работи Слънцето и слънчевата активност.

50 години след стъпването на Луната, астрономите отправиха поглед към Марс и дори се заговори за живот на Червената планета.

Преди седмица китайска сонда за първи път ни показа "тъмната страна на Луната".

гл. ас. д-р Камен Козарев, астрофизик: Все пак Луната е доста близо и е срамота да можем да достигнем само до нея. Естествено, има много технологични пречки, върху които се работи в момента, но мисля, че в следващите 20-30 години ще видим човек със сигурност отново на Луната и надявам се, да стъпи на Марс.

Мечтата на Илън Мъск за живот на Марс обаче е трудно постижима със сегашните технологии.

гл. ас. д-р Камен Козарев, астрофизик: Пътуването на хора до Марс би било едно огромно вдъхновение за хората на Земята, но също така мисля, че е изключително важно да решим своите проблеми на Земята, за да можем устремено да гледаме към Космоса.