България ще предложи на Европейския съвет в Брюксел тази седмица Евросъюзът да подпомогне Йордания, която е приютила 1 500 000 сирийски бежанци досега. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е на официално посещение в Кралството. Борбата с тероризма, миграцията, ситуацията в Сирия и икономическото сътрудничество обсъдиха двете държави. Кралят на Йордания и Борисов договориха домакинството на процеса "Акаба" през 2020 г. в България.

Сътрудничество в борбата с тероризма, екстремизма, радикализма и нелегалната миграция, увеличаване на търговския стокообмен и интензифициране на икономическото сътрудничество, повишаване на туристопотока между България и Йордания обсъдиха премиерът Бойко Борисов и премиерът на Йордания Омар Раззаз в столицата на кралството Аман.

България иска да разшири сътрудничеството между службите за сигурност на двете държави, обяви премиерът Бойко Борисов пред йорданския си домакин.

Бойко Борисов, министър-председател: Оценяваме и благодарим за изключителните усилия и тежест, която имат над 1 200 000-1 300 000 мигранти, които се намират на територията на Йордания. Сега на Съвета в Брюксел ще го преговоря с нашите колеги, защото ние сме длъжни да подпомогнем Йордания в тая изключителна тежест, която е поела.

Специален акцент в разговорите бяха бежанците и миграционната криза. Йордания е остров на стабилност в региона на Близкия Изток и приютява 1,5 млн. сирийски бежанци, както и стотици хиляди християни от Ирак.

Омар Раззаз, министър-председател на Хашемитско кралство Йордания: България се ползва с авторитет в ЕС, затова е изключително важно да работим за координиране на нашите действия в сферата на външната политика, позицията ни по регионални конфликти и Палестинския проблем.
© БГНЕС

България, която ще бъде домакин на Берлинския процес, е предложила да домакинства и процеса "Акаба", иницииран от Абдула II през 2015 г. за сътрудничество в борбата с тероризма и екстремизма.

Бойко Борисов, министър-председател: Йордания е една от държавите, която води като България балансирана политика и неслучайно външните ни министерства имат еднакви или сходни позиции по всички важни въпроси. Поех ангажимента пред колегата да намерим начин да възстановим и стимулираме българските фирми, както румънците с бартер след като основни доставчици от Йордания са били за България на фосфат, сега сме се ориентирали и към други доставчици.
Омар Раззаз, министър-председател на Хашемитско кралство Йордания: Обменихме мнение за развитие на икономическите ни взаимоотношения. Бих посочил, че България представлява пример в рамките на Европа от гледна точка на високотехнологичните производства и селското стопанство. Имаме амбициите да увеличаваме търговията, да осъществим свързаност между икономиките на двете държави.

В столицата Аман премиерът се срещна и с краля на Йордания Абдула II, който се смята за директен наследник на пророка Мохамед. Сред обсъжданите теми са засилване на приятелските отношения между двете страни.