НОВИНИ

​България ще иска обяснение от Сърбия за задържаните медици в Босилеград

България ще поиска обяснение от сръбските власти за задържаните трима български медици в Босилеград за кратко вчера, съобщиха от външното ни министерство. От ведомството са възложили на посланика ни в Сърбия Радко Влайков да постави въпроса официално. Оплакване, но в Брюксел ще внесат и от ВМРО, обясни пред камерата ни зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:07, 11.11.2017
Чете се за: 02:10 мин.
У нас

Културно-информационния ни център в Босилеград организира трета поредна хуманитарна мисия на български лекари в Сърбия. Целта е на място да отидат специалисти, за да прегледат желаещите българи. В момента такива има най-близко на 70 км в град Враня.

На апела се отзовават трима доктори от Първа градска болница в София - Валенти Янев, специалист по вътрешни болести, Цветанка Цолова, уши-нос-гърло и офталмолога Красимир Андреев. Те заминават вчера за Западните покрайнини.

Д-р Валентин Янев: Отидохме там, чакаха ни 50-60 човека, повечето от околните села, дошли пътувайки 7-8 км надолу до града и деца. Когато започнахме прегледите в КИЦ, дойде лекар от министерство на здравеопазването в Сърбия.

Той е поискал документи на българските лекари, те са му ги предоставили.

Д-р Валентин Янев: За нашата легитимация бяха дошли още 20 полицаи, които бяха блокирали центъра на селото и хората бяха се разбягали.

Отвели са медиците в полицейския участък.

Д-р Валентин Янев: В полицията ни държаха половин ден без нищо да предявят.

Трябва да познавате цялостната ситуация в Босилеград, за да разберете, че става дума за политическа акция.

След като са били пуснати, все пак 20 души са продължили да чакат лекарите, но те вече не са били способни да преглеждат.

Д-р Валентин Янев: Ако не беше динамичната намеса на консула в Сърбия - Сугарев, вероятно щяха да ни закарат във Враня и да ни държат няколко дни в полицейския участък.

На културния институт от сръбските власти са обяснили, че има нови законови правила, които не позволяват чужденци да упражняват лекарска професия в Сърбия без разрешение. Според шефа на института обаче това е само претекст за задържането на медиците.

Иван Николов, председател на Културно-информационен център в Босилеград: Това явно беше един акт на предупреждение към КИЦ-а, който от началото на ноември проведе серия от прояви, с които активно, динамично и настоятелно поставихме проблемите на българското малцинство пред общността в България.

Причината за задържането на лекарите е неясна, категоричен беше и българския консул в Ниш Едвин Сугарев.

Едвин Сугарев, консул на България в Ниш: Основанията за тяхното задържане са проверка на здравна инспекция Ниш, която е установили, че помещенията на културния център в Босилеград не са за медицински прегледи.

Сугарев обаче добавя, че самите лекари не са носили специализирана техника, която да изисква оперделени условия.

Едвин Сугарев, консул на България в Ниш: Интересно, че в протокола на здравната инспекция фигурират единствено хората от КИЦ -Босилеград, а лекарите изобщо не се споменават.
Йовица Костов- пациент: Не разбирам за какво е арестуването на лекари, които са дошли да направят добро на хората, и да ги арестуват. Те не са дошли да печелят пари, не са дошли заради свои лични интереси, дошли са да помогнат на тези бедни хора.

В момента хората, които искат да получат специализирана медицинска помощ у нас се записват през генералното консулство в Ниш и биват преглеждани без пари във Военна болница в София.

Ангел Джамбазки, ВМРО: Сръбската държава там нарочно не поддържа никакви здравни служби. Там няма родилен дом, за да може децата да се раждат в сръбските общини, а не в българските. Ако болен човек, възрастен иска да отиде да се прегледа, трябва да отиде в областния център във Враня и да премине една много висока планина.

Джамбазки е категоричен, че Брюксел трябва да бъде сезиран за случилото се.

Ангел Джамбазки, ВМРО: Ще задам въпроси на председателят на Европейската комисия, на комисаря по здравеопазване, да видим как става така, една държава, която иска да е член на Европейския съюз, да се държи по този начин - това е неприемливо и недопустимо.

Д-р Янев каза, че би отишъл на нова мисия, но се опасява, че тя отново ще бъде провалена.

Д-р Валентин Янев: Това трябва да даде повод на нашата държава да се намеси енергично и да реши въпроса със специализираната помощ на местен терен - Български. Имам предвид Кюстендилската болница, която е много близко до града - на 40 минути път.

България ще продължи да чака позицията на сръбските власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо не стигат направленията за изследвания и парадоксите с клиничните пътеки
Защо не стигат направленията за изследвания и парадоксите с клиничните пътеки
Тръмп за Путин, след като отрече руска намеса в изборите: Вярвам му
Тръмп за Путин, след като отрече руска намеса в изборите: Вярвам му