НОВИНИ

България ще кандидатства за домакин на най-новата агенция на ЕС

Правителството одобри кандидатурата на България за седалище на Европейския орган по труда - най-новата европейска агенция. Предстои тя да започне работа преди края на годината.

българия кандидатства домакин новата агенция
bnt avatar logo
от БНТ
13:53, 30.04.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Агенцията ще отговаря за мобилните работници в ЕС, като целта ѝ ще е да оказва подкрепа на държавите членки при прилагането на законодателството на ЕС в областта на трансграничната трудова мобилност и координацията на системите за социална сигурност, включително свободното движение на работници, командироването на работници и силно мобилните услуги.

Сред задълженията ѝ ще е да съдейства за организирането на съвместни инспекции при трансгранични нарушения и да провежда процедура по медиация при спорове между компетентните институции на държавите членки при прилагането на посоченото законодателство.

Предвидено е новата структура да обедини техническите и оперативните задачи на няколко съществуващи органа на ЕС - Европейското бюро за координация, Техническият комитет за свободното движение на работници, Комитетът от експерти по въпросите на командироването на работници и Европейската платформа за противодействие на недекларирания труд.

Европейската комисия предложи създаването на агенцията през март 2018 г. Преговорите по приемането на регламента бяха започнати по време на българското председателство на ЕС, а текстът беше договорен по принцип през февруари. Европейският парламент му даде зелена светлина през април.

До 6 май е срокът за подаване на кандидатурите, като се очаква седалището да бъде утвърдено от социалните министри на ЕС на 13 юни. Към домакинството на Европейския орган по труд интерес вече заявиха Словакия, Кипър и Латвия.

България е една от четирите членки на ЕС, която не е домакин на европейска агенция. Страната кандидатства за Европейската агенция за лекарствата миналата година, но в последна сметка бе предпочетен Амстердам.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осигурителният стаж в чужбина ще се зачита при безработица
Осигурителният стаж в чужбина ще се зачита при безработица
Създават ново село в община Пещера
Създават ново село в община Пещера