НОВИНИ

България ще купи осем самолета Ф-16 за 1,2 млрд. долара

Правителството гласува проекта на договор със Съединените щати за новите изтребители Ф-16. Договорът е за 8 самолета на стойност 1 милиард и 256 милиона долара. Военният министър увери, че намалената цена не отнема от бойните способности на изтребителите. Договорът стана факт, шест месеца след като Народното събрание даде зелена светлина за преговори със Съединените щати.

Александър Марков
от Александър Марков
18:22, 10.07.2019 (извънредно)
6736
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

България ще купи 8 самолета F-16 блок 70 "Вайпър". Това е еднодвигателен многоцелеви самолет 4-о поколение с радари и технология на F-22 и F-35. Цената е 1,256 млрд. долара, като Конгресът на САЩ се очаква да смъкне цената с още 60 млн. долара. В левове това прави 2,9 млрд. лева.

Ако НС одобри договора, ще бъдат подписани 4 документа: за 8 самолета, за бойните припаси на самолета, третият за ракети въздух-въздух, четвъртият - за доставка на система за визуализация, наблюдение и управление.

Осемте самолета, които България ще придобие, са 6 едноместни и 2 двуместни.

Атанас Запрянов, ръководител на преговорния екип, зам.-мининстър на отбраната: В рамките на 4 документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система Ф-16 бл. 70 с необходимото оборудване за обучение, въоръжение, което прави самолета многофункционален.

Преговорите са стартирали от 1,4 млрд. долара, България е смъкнала цената до 1,256 млрд. Сега Конгресът може да смъкне още 60 милиона.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Реално цената, която ще заплати България, ще падне с тези милиони долари, което на практика ще доведе до една цена под 1,2 млрд., а не 1,256 млрд.

В парите влизат и обучението на пилотите и инженерния състав, логистика, инфраструктура и оборудване, както и програми за индустриално сътрудничество и национални тренировъчни центрове за пилоти и инженери.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Освен, че ВВС на България ще придобият едни нови и качествени самолети, България малко по малко ще придобие капацитет да започнем развитието на самолетния сектор.

Военните са получили уверението на премиера, че договорът няма да възпрепятства реализацията на другите два големи проекта за армията: за бронирана машина за пехотата и патрулни кораби за ВМС.

Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: Най-после се случи една дългогодишна мечта на ВВС, които ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от Алианса, и да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално.
Ген. Петьо Мирчев, зам.-командир на ВВС: Ние придобиваме качествено нови бойни способности, повишаваме оперативната съвместимост с НАТО и не на последно място самочувствието на българския пилот, вече той няма да се чувства като в задния двор на НАТО, а равностоен партньор.

Експертите бяха категорични, че понижената цена не намалява от бойните способности на самолета.

Осемте изтребителя Ф-16 блок 70 "Вайпър" трябва да бъдат доставени поетапно в България до 2023 година. А с тях заедно цялото допълнително логистично, инженерно и техническо оборудване.

Компанията-производител "Локхийд Мартин" приветства решението на българското правителство. Допълниха, че придобиването на най-новия усъвършенстван вариант на знаменития еднодвигателен изтребител в НАТО ще бъде подкрепено с дългосрочна партньорска програма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волен Сидеров вече не е председател на ПГ Обединени патриоти
Волен Сидеров вече не е председател на ПГ "Обединени патриоти"
КНСБ предложи данък богатство и промени в данъчното облагане
КНСБ предложи данък "богатство" и промени в данъчното облагане