НОВИНИ

България ще може да получава природен газ от Русия през Турция

България ще може да получава до 16 млрд. кубични метра газ от Русия през Турция. Това съобщи премиерът Бойко Борисов днес. По думите му, този текст фигурира в пътната карта, която подписаха в края на миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова и шефът на руската компания "Газпром" Алексей Милер. Какво означава това за България и какво ще бъде бъдещето на втората атомна - репортаж на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:33, 05.06.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Новата пътна карта всъщност е план за развитие на газовия хъб "Балкан" у нас. Чрез нея се договаря начинът, по който страната ни ще получи руско синьо гориво, не само през Украйна както беше досега, а и през Турция.

Бойко Борисов, министър-председател: Просто си изпълняваме ангажимента, подписваме си и си пълним газовата кошничка с тези възможности. Уширяваме си нашата газопреносна система, за да може по всички изисквания на Европейския съюз, спазвайки третият либерализационен пакет да превозваме газ, на който от всичките тези източници пожелаем.

Други източници на газ за хъба ще бъдат местния добив, Азербайджан и доставки от съседните страни Гърция и Румъния.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Трябва да предприемем всичко необходимо, така че България да гарантира своето така да се каже стратегическо място на газовата карта на Европа, да не се окаже в един момент, че ние ще бъдем заобиколени от всички проекти, това е наша основна цел и наш интерес, който ние ще отстояваме.

Страната ни предвижда също така да довърши проекта АЕЦ "Белене", след като е получила оборудването за централата.

Бойко Борисов, министър-председател: Ние всъщност имаме стока като нация за над 3 млрд. лева, ясно е, че пари в бюджета за строеж на два реактора няма. Единственият вариант минава през публично-частно партньорство, приватизация на проекта с някакво държавно участие в зависимост от това какво ще кажат експертите.

Премиерът обяви още, че ще инспектира площадката на Белене през следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момиче рисува картини, за да събере пари за лечението си
Момиче рисува картини, за да събере пари за лечението си
Сергей Станишев: Трябва комплексна политика срещу тероризма
Сергей Станишев: Трябва комплексна политика срещу тероризма