НОВИНИ

България ще отвори консулство в молдовския град Тараклия

Има съгласие да бъде открито Консулство на България в молдовския град Тараклия. Това стана ясно след срещата на президентите Росен Плевнелиев и Николае Тимофти. Плевнелиев подчерта, че реформите в Молдова дават ясен сигнал за необратимостта на процеса на европейска интеграция на страната. Българският държавен глава е на официално посещение в Молдова. От Кишинев предават Вера Александрова и Любен Бързаков.

Вера Александрова
от Вера Александрова оператор: Любен Бързаков
19:19, 15.11.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Откриване на консулство в Тараклия е чакана от години новина за българското национално малцинство, което живее в този район. Така ще се подобри обслужването на хората, ще се стимулира бизнеса, културните връзки и образователния обмен.

Новият статут на университета ще увеличи специалностите и ще даде възможност за издаване на европейски дипломи.

Николае Тимофти благодари за българската подкрепа за европейската интеграция на Молдова. Припомни, че страната ни беше една от първите, която ратифицира Споразумението за асоцииране на Молдова към ЕС.

Подчерта, че България е ключов партньор в диалога им с европейските институции. Росен Плевнелиев отново потвърди българската подкрепа.

Росен Плевнелиев, президент: "България твърдо подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Молдова и на международните усилия за разрешаването на Приднестровския въпрос. Отхвърляме всякакви опити за сепаратизъм и нарушаване на интегритета на Молдова".
;

Българската диаспора е важен елемент на приятелството между двете държави, а спазването на правата на националните малцинства и осигуряването на условия за запазване на тяхната идентичност е постоянно усилие на молдовските власти, заяви Николае Тимофти.

Той отбеляза също. че срещата му с Росен Плевнелиев е в символичен период, в който бяха избрани новите президенти на двете страни след демократични избори.

Николае Тимофти, президент на Молдова: "Няма значение от коя политическа сила е издигнат президентът, двустранните отношения винаги ще са добри. Между нашите държави няма теми, които може да засенчат добрите ни връзки".

Двамата президенти си размениха най-високите държавни отличия Ордена на републиката и орден Стара планина с лента. Росен Плевнелиев разговаря също с премиера Павел Филип и председателя на парламента Андриан Канду.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Форум за програмисти събира младежи от страната в Американския университет
Форум за програмисти събира младежи от страната в Американския университет
Отново протест в Младост заради застрояването на зелените площи в квартала
Отново протест в Младост заради застрояването на зелените площи в квартала