НОВИНИ

България ще плати на Русия 1,1 млрд. лева заради АЕЦ "Белене"

Сумата е присъдена от арбитража в Париж.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:22, 16.06.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
българия плати русия млрд лева заради аец белене

България ще трябва да плати 1,1 млрд. лева (550 млн. евро) на руската компания "Росатом" заради това че е спряла проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Това съобщи на пресконференция енергийният министър Теменужка Петкова. Сумата е присъдена от парижкия арбитраж, където се води делото от 2013 г. Според руските медии обаче, сумата за плащане е 620 млн. евро.

"Решението на арбитража е пристигнало на електронната поща на Националната електрическа компания късно снощи и според първия му прочит, сумата е дължима за поръчаните реактори за централата", обясни Петкова. Министърът уточни, че след плащането на сумата, НЕК ще стане собственик на актив, с който ще може да разполага. Все още не е ясно откъде ще вземе парите София.

Към момента "Росатом" е изработила напълно един реактор и част от втори за АЕЦ "Белене", стана ясно по време на пресконференцията. НЕК е поръчала изработването на оборудването от "Росатом" през 2008 г. Страната ни спря окончателно проекта за изграждане на втора атомна през февруари 2013 г. с решение на Народното събрание.

Първоначалният иск на руснаците беше за 2,5 млрд. лева. Половината от него е удовлетворена от арбитража. Според решението на Париж, България не дължи обещетение на Русия за пропуснати ползи заради спирането на централата.

България също заведе иск към арбитража в Женева за обещетение от 120 млн. евро за неизкупено оборудване. На въпрос на БНТ какво се случва с този иск, министър Петкова не отговори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Плевнелиев: Няма нищо извънредно в държавата
Росен Плевнелиев: Няма нищо извънредно в държавата
Труден достъп до поликлиниката в Благоевград
Труден достъп до поликлиниката в Благоевград