България ще подаде заявката си за чакалнята на еврозоната до края на юни. Това увери финансовият министър Владислав Горанов. Той участва в конференция, посветена на обществените услуги в рамките на Българското европредседателство.

По думите на министъра, бюджетната рамка на Европейския съюз най-вероятно ще бъде приета през 2019 г, а не както беше по план до края на българското европредседателство.

Владислав Горанов, министър на финансите: Няма причина да променяме стратегията си, в интензивна комуникация на експертно ниво сме с представителите на ЕЦБ, държавите членки, коитоса в еврозоната и ЕК. Работим върху пътна карта, скоро ще завършим този процес, няма причина да променяме стратегията си от януари до полугодието да сме заявили подобно членство.

По време на форума отчет за изминалите пет месеца, в които София беше домакин на ключови срещи за Европейския съюз, направи министърът отговарящ за ресора Лиляна Павлова. По думите ѝ, Австрия, която наследява България, ще продължи нашите приоритети за дигитална свързаност, акцент върху младите и интеграцията на Западните Балкани.